04:00 - 30. januar 2009

Fyrstikkfabrikken

Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensens bok Brenn ned skiten vil påkalle både begeistring og hoderysting.

Springende, vimsete: Brenn ned skiten er et høyst leseverdig manifest for Flamme Forlag, og forfatternes prosjekter utfyller hverandre, skriver Christian Refsum. Her fra lokalene til Flamme Forlag, som drives av forfatterne. Foto: Ellen Lande Gossner

«Hei, kompis. Har du fyr?» står det på baksiden av denne lyseblå publikasjonen på grovt papir der Bendik Wold og Nils-Øivind Haagensen har samlet artikler, intervjuer, reisebeskrivelser, essays og små snapshots (petiter/prosadikt). De fleste har vært publisert i Klassekampen, noen i Morgenbladet, Vinduet og andre tidsskrifter. Dette er en bok man kan slå opp i når og hvor som helst, enten for å lese et miniintervju (fem linjer) med den svenske poeten Kristian Lundberg - som hater å bli kalt poet - eller man kan lese refleksjoner på 1-20 sider om Liv Køltzow, Muhammad Ali, Kjartan Fløgstad, eller om Antonio Gramscis bidrag til den marxistiske tradisjonen og mye annet.
 

Manifest. Brenn ned skiten er et slags springende, vimsete og, etter mitt skjønn, høyst leseverdig manifest for det (relativt) nye Flamme Forlag. Her demonstrerer redaktørene sin holdning til litteraturen, politikken og samfunnet. Selv om de to sikkert deler de fleste av hverandres synspunkter, fremtrer de overraskende ulikt, så ulikt at jeg vurderer om det er meningsfullt å anmelde boken som én bok, om man ikke heller burde se den som uttrykk for to ulike prosjekter som er flettet inn i hverandre.

Hvilke spørsmål blir drøftet? Wold spør: Hva vil det si å være radikal (intellektuell)? Hvilken politisk rolle har forfattere, skribenter, kunstnere, og pop- og rockartister? Hvordan skal man forstå forholdet mellom kunst/kultur og politikk? Haagensen spør: Hva er sannhet i et dikt - i en tekst? Hva betyr det å ha venner? Kjæreste? Hva gjør at vi tror på ett dikt og ikke et annet? Hva er det gode livet? Ønsker vi det gode livet, eller ønsker vi noe annet?

Annonse