00:00 - 17. juli 2020

En håpløs, ikke alvorlig, situasjon

Nina Witoszek sørger over at de nasjonalkonservative vant valget i Polen denne uken. Hun kaller det likevel et demokratisk mirakel.

Stridslysten: Nina Witoszek har fulgt den polske valgkampen fra stuebordet sitt i Oslo. Nå ser hun for seg en ny, politisk giv i fødelandet sitt.

– Du har bodd i Norge siden åttitallet, men har fortsatt stemmerett i Polen. Hva tenkte du da du så at sittende president Andrzej Duda fra Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) ble gjenvalgt?

– Jeg gikk inn i en sorg. Jeg har en blandet, polsk-norsk-irsk identitet, men jeg tror at man særlig identifiserer seg med det landet man i øyeblikket skammer seg mest over. Og jeg har skammet meg så mye over Polen de siste fire årene. Selv om jeg har truffet mange fantastiske tenkende hoder der, føltes det som om landet jeg husker fra min ungdom, som var euforisk og euroforisk, ikke fantes lenger. Nå betrakter jeg valgresultatet som en smertefull, men ny begynnelse. For meg var det et demokratisk mirakel at halvparten av polakkene slo seg sammen og stemte på Trzaskowski.

– Hele 76 prosent av polakkene her i Norge ga sin støtte til den liberale borgermesteren fra Warszawa i andre runde. Trodde du Trzaskowski hadde noen sjanse?

Annonse