00:00 - 19. juni 2020

Sentralbanksjefen har alltid vært en lojal statsøkonom. Det mest lojale nå er å trekke seg, skriver Aslak Bonde.

Sentralbanksjefen har alltid vært en lojal statsøkonom. Det mest lojale nå er å trekke seg, skriver Aslak Bonde.

På høring: Den 10. august blir det åpen høring om Nicolai Tangen-ansettelsen i Stortinget. Sistnevnte kan ende opp med å mene så mye om ansettelsen og sentralbanksjef Øystein Olsen at det oppstår tvil om sentralbankens uavhengighet, skriver Aslak Bonde. Her er Olsen etter at Tangen var blitt presentert som ny oljefondssjef 26. mars i år. Foto: Krister Sørbø/VG/NTB scanpix

Striden om ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for Oljefondet, er i ferd med å utvikle seg til noe mye mer. I midten av august kan Stortinget ende opp med å mene så mye om Tangen-ansettelsen og sentralbanksjef Øystein Olsen at det oppstår tvil om sentralbankens uavhengighet. I ytterste konsekvens kan det føre til at aktørene på verdens rente- og valutamarkeder destabiliserer norsk økonomi.

Alle partier som er, eller håper på å komme, i regjering, er klar over de mulige negative konsekvensene, og de ønsker å slå ring om Norges Banks uavhengighet. Deres problem nå er at de ikke vet hvordan de skal få det til. Når spørsmålet om oljefondssjefen er blitt politisert, er det umulig å avpolitisere det igjen.

Annonse