15:47 - 15. juni 2020

Hvis Norge mislykkes med å bli valgt inn i FNs sikkerhetsråd, blir nederlaget et ydmykende mageplask, skriver Tove Gravdal.

Hvis Norge mislykkes med å bli valgt inn i FNs sikkerhetsråd, blir nederlaget et ydmykende mageplask, skriver Tove Gravdal.

På Norges vei mot en plass i FNs sikkerhetsråd har koronapandemien satt en stopper for personlig stemmepleie. Samtidig har den gitt rike Norge et lite fortrinn sammenlignet med Canada og Irland, skriver Tove Gravdal. Her: Norske politikere, med Erna Solberg i spissen, møter demonstranter på vei til FN. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix

Denne uken avrundes en 13 år lang valgkamp i regi av kongeriket Norge. Anført av kronprins Haakon har norske politikere og diplomater drevet stemmejakt blant FNs 193 medlemsland for en plass i FNs sikkerhetsråd i perioden 2021–22. Valgflesket har bestått av langvarig støtte til FN, et høyt bistandsnivå og et solid renommé som fredsmegler. Budskapet har vært pakket inn i kampanjefargen mørk rosa og er spredt til alle verdenshjørner, de siste månedene kun via telefon og videomøter.

Norge mer enn oppfyller FN-paktens minimalistiske krav til valgte medlemmer av verdens mektigste råd: Det går ut på å bidra til å opprettholde fred i verden og til å støtte FNs arbeid. Norge var ett av 50 land som grunnla FN i San Francisco for nøyaktig 75 år siden og har sittet i Sikkerhetsrådet fire ganger før. Flere titusener nordmenn har deltatt i FNs fredsbevarende operasjoner. I dag er antallet bare 70, men den beskjedne militære innsatsen for fred veies opp av at mer enn en fjerdedel av norsk utviklingshjelp går til FNs organisasjoner.

Likevel er det helt åpent om Norge får de nødvendige to tredjedelene av stemmene i FNs generalforsamling. Valget gjennomføres i FNs hovedkvarter onsdag og kan komme til å pågå i flere runder frem mot helgen. Fem land skal velges inn fra fire regioner. India og Mexico har ingen motkandidater og vil bli valgt til Latin-Amerikas og Asias ledige plasser. Kenya og Djibouti kjemper om å fylle ett av Afrikas tre seter, mens Norge, Canada og Irland er kandidater til de to ledige plassene for gruppen av vestlige land.

Annonse