00:00 - 15. mai 2020

Sentralbanksjefen forsvarer en kapitalisme selv kapitalister har mistet troen på, skriver Maria Berg Reinertsen.

Sentralbanksjefen forsvarer en kapitalisme selv kapitalister har mistet troen på, skriver Maria Berg Reinertsen.

I rampelyset: Hva visste sentralbanksjef Øystein Olsen da han valgte å ansette Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet? Her intervjues Olsen etter at Tangen var blitt presentert som ny oljefondssjef 26. mars i år. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

 Langsomt har dramaet sirklet ham inn. Mandag 11. mai var det ikke lenger noen tvil. Det er ham det handler om: sentralbanksjef Øystein Olsen.

Først tok Oljefondets kommende sjef Nicolai Tangen det meste av rampelyset, med det forsøksvis hemmelige drømmeseminaret i Philadelphia. VG og Dagens Næringsliv avslørte hvordan norske samfunnstopper ble påspandert privatfly og Sting-konsert, før de havnet på Tangens referanseliste da han søkte jobben som oljefondssjef. Det åpnet døren for andre spørsmål, om hedgefondforvalteren og kunstsamleren Tangens integritet og egnethet til jobben.

De handlet (blant annet) om Tangens bruk av skatteparadiser og om ansettelsesprosessen under Olsens ledelse: Tangens navn ble holdt unna den offentlige søkerlisten, og han er nær bekjent av en av hodejegerne som foreslo ham.

Annonse