00:05 - 15. mai 2020

Merknadens makt

De kan stikke kjepper i hjul og velte ansettelsen av selv den største finansmann som sjef for Oljefondet. De ytrer seg gjennom merknader. De er «representantskapet», anført av Julie Brodtkorb. 

Ikke venn: – Nei, jeg gikk ikke i samme kull på Handelshøyskolen som Nicolai Tangen, forsikrer Julie Brodtkorb, siviløkonom, tidligere høyrepolitiker og leder for representantskapet i Norges Bank.

– For seks uker siden var det et faktum at Nicolai Tangen var ansatt som ny sjef for Oljefondet. Så trådte representantskapet frem, og nå aner vi ikke hvem som skal ta hånd om vår felles formue.

– Spørsmålet engasjerer i alle fall folk. Jeg sto på Rema 1000 forleden og skulle betale to Grandiosa. Han i kassa spurte hvorfor han måtte betale så mye skatt av sin lønn, mens han som skal bli sjef for Oljefondet kan drive fra skatteparadiser. Det ble lang kø bak meg, for jeg måtte forklare hva rollen til representantskapet er; ikke å velge sjefer i Norges Bank, men å påse at lover og retningslinjer i banken følges. Eller vi kan si det enklere: Jobben til representantskapet er å passe på at folk kan være trygge på at man kan stole på Norges Bank.

– Var seminarsaken i VG utløsende for at dere nå har forpurret ansettelsen? 

Annonse