08:41 - 25. mars 2020

Hver dag hjemme

Fotograf Kyrre Lien har satt i gang en dugnad for å vise hvordan vi har det akkurat nå.

Silje Eide (39), Eivind Yggeseth 40 år, Embla Eide Yggeseth 11 år, Brage Eide Yggeseth 4 år. Kommunikasjonsrådgiver, Oslo. – Det er rart å ikke se venner, særlig de fra skolen og barnehagen. Vi har feiret en 11-årsdag vi aldri vil glemme! Festen ble avlyst, men vi fire feiret med vimpler og masse kake. Klassevennene som vanligvis strør om seg med klemmer og gratulasjoner, sang bursdagssangen på videochat.

Over det ganske land har vi trukket inn i hjemmene våre. Døren er låst, og vi forbereder oss på en ny tilværelse. Fotograf Kyrre Lien bestemte seg for å forsøke å dokumentere hvordan vi faktisk har det der innenfor husets fire vegger, på hjemmekontor, i karantene og isolat. For som han skriver, «vi står nå i en historisk hendelse av dimensjoner, og jeg ønsker å vise for historiebøkene hvordan vi hadde det – akkurat nå, som senere blir akkurat da.»

Lien oppfordret folk, familie og bekjente til å bruke datamaskinen sin til å ta bilder av seg selv, og han kom med enkle instruksjoner for at fotografiene skulle få visse fellestrekk:
 

Finn frem din bærbare datamaskin og plasser den et gunstig sted i huset/leiligheten, slik at vi får se mest mulig av rommet. Jeg ønsker at dere viser miljøet dere bor i, som dere må tilbringe tiden i nå.

Plasser datamaskinen i hoftehøyde og åpne datamaskinenes kamerapplikasjon. Hos mac Photo Booth, PC f.eks: camera. Du kan til nød bruke mobilen, men husk å ta bilde i breddeformat.

Ta bildet, av deg selv eller dem du er i karantene med, der du står rett opp og ned i helprofil. Ikke smil eller poser, bare stå rett opp og ned.
 

Hjemmefotografene ble også bedt om å skrive litt om hvem de er og hvordan de har det. Og mange har fulgt oppfordringen. Her kan du se noen av bildene Lien har mottatt. Saken vil bli oppdatert med nye bilder underveis så lenge prosjektet - og unntakstiden - varer.

PS: Har du selv lyst til å være med? Gå inn på denne siden for å melde deg på eller lese mer om prosjektet.

Saken er oppdatert: 6. april ble det lagt til ny bilder.

Eline Gleditsch Brustad (25), Petter Lindheim Reinem (29 år) og Ella Brustad Reinem (5 mnd). Student i permisjon, Oslo. – Vi er ikke i karantene, men holder oss stort sett innenfor leilighetens fire vegger, bortsett fra når vi går en tur eller er på butikken. Det er annerledes å ikke se folk, eller få folk på besøk. Jeg er veldig glad i å være sosial, men det går overraskende greit! Glad for at vi har lille Ella. 
Håvard Baustad (29) og Nora Dokken Harboe. Samfunnsøkonom, Oslo. – Det er absurd og ekstremt hverdagslig på samme tid. Dagene blir fort like, og kjæresten min og jeg har gjort en del grep for å gjøre hverdagen bra. Vi spiller brettspill, trener til Youtube-videoer og steller med planter. Når vi er ferdig med jobb og studier, skrur vi symbolsk av lyset over spisebordet, ferdig for dagen. I helgene prøver vi å dra på utflukter i marka. De dagene vi ikke tenker på som unormale, er de beste dagene. Men så er det de rastløse, hvileløse dagene. De dagene med lite motivasjon, der lunta er kortere og frustrasjonen er større. 
Even Kvikstad (31) og Iben (2,5). Barnevernpedagog/miljøterapeut, Oslo. – Mange timer hjemme med vår datter. På godt og vondt. Lite sosialt. 
Marit Lindstad (43) og Alma (12). Lærer, Harstad. – Det er både rart og annerledes at hele familien er hjemme hele dagen. Barna har hjemmeskole og selv jobber jeg som lærer i videregående. Det er en annen måte å drive undervisning på, en måte som gjør at jeg har mindre oversikt over hva elevene mine gjør og ikke gjør. Samtidig tror jeg de fleste lærere opplever at de har hevet sin digitale kompetanse betraktelig. 
Morten Hatlem Bilet (27) og Malin Sundby Revaa (27). Pilot, Oslo. – Jeg er vant til å være alene hjemme på dagtid tre uker av gangen på grunn av min turnus. Men nå er samboers morgenmøter som kunne vært en e-post, en del av virkeligheten. 
Aurora Hannisdal (33). Journalist, Oslo. – Det går overraskende bra faktisk. Sønnen min klarer å leke litt selvstendig og det er bare en av ham (puh!), og så får jeg mer tid med ham nå, og det tror jeg egentlig veldig mange foreldre ønsker seg.  
Sigrid Lien Schulerud (35), Agnes (6), Eira (9) og Signe (11). Musiker, Tromsø. – Alle er hjemme. Barnehage og skole er jo stengt, og som musiker er alle konserter fremover avlyst. Foreløpig er konsertene avlyst ut april, men det blir fort lenger.
Vegar Heimstad (19) Arbeidsløs, Kvinnherad. – Måtte avbryte ferien i Marokko, som var lite prega av viruset, og komme heim til full panikk i Noreg. Det er rart å måtte bruke eget bad og tilbringe dagene i kjellerstua. 
Anita Lillesæter (62). Pensjonert jordmor, Oslo. – Det er veldig uvant å bare være hjemme, og å ikke ha et sosialt liv, som jeg ellers har. Nå jobber jo ikke jeg lenger, men jeg blir kanskje beordret hvis dette blir verre. 
Anouk Brundo-Bull (23), Sofie Nissen (23) og katten Ferguson
Fotografstudent, Oslo. – Ganske rart, men også litt gøy: mye spill, tegning og en del eksistensiell krise.
Olaug Løvland (34). Ufør, Leiknes. – Jeg er hjemmeværende pga. helsa, så for meg er det ikke så mye forskjell fra vanlig hverdag. Den største forskjellen er at ungene er hjemme og at vi har hjemmeskole. 
John Alan Reese (50). Musiker/podcaster, Drammen. – Jeg er faktisk mer produktiv med musikkproduksjon/låtskriving og opptak av mine podcastepisoder nå enn før. Samtidig bekymrer jeg meg for at familiemedlemmer kan bli smittet. 
Torgrim Halvari (54). Redaktør, informasjonsansvarlig og kunstner, Ski. – Jeg er så vant til å være alene at dette forandrer ingenting annet enn at jeg slipper å ha dårlig samvittighet for at jeg er ensom. Litt merkelig å si det, men etter over 10 år på jobb i konflikt og katastrofeområder så kjennes det nesten litt godt å være i beredskapsmodus i dette lille landet vårt som ellers er ganske kjedelig A4. Jeg tenker på de ledere jeg akkurat har intervjuet og laget sak på til Befalsbladet, de som var tidsvitner til krigsårene, de som har opplevd virkelig krise. Jeg tenker mye på hvordan mange i dette landet har behandlet flyktninger, hvilke holdninger mange har for andre mennesker, at de nå kanskje kan føle bittelittegran på hvordan det er å være i krig, isolert, i et land etter at en stor naturkatastrofe har rammet befolkningen. Jeg håper vi lærer noe av dette. 
Louise Næss (59). Privat helsetjeneste, Oslo. – Hjemmekoselig med hjemmekontor. 
Nicholas Knud Tidemann (29). Student i forsvaret, Trondheim. – Det å bo på kaserne inne på et sperret området gjør at det er få ting som er annerledes, bortsett fra at all undervisning er blitt nettbasert. På skolen lærer vi å håndtere krise- og krigssituasjoner med mye usikkerhet, så det største problemet er kanskje at treningsfasilitetene er stengt. 
Charlotte Hidle (32). Fødselspermisjon, Oslo. – Fint. Hyggelig å få være i fred. 
Janne Grimsrud (54). Selvstendig næringsdrivende, Jessheim. – Jeg hørte om viruset i Kina i februar, og begynte straks å følge med på nyhetene om dette. Min samboer hadde en planlagt stor operasjon den 5. mars, og på det tidspunktet hadde covid-19 rukket å komme til Norge. Vi følte en sterk frykt for å bli smittet da min samboer er i risikogruppen for å dø av viruset. Vi har valgt å være i karantene og får hjelp av naboer til å handle mat. 
Linda Geelmuyden (41) og Peder Blümlein (19). Serviceleder, Kolbotn. – Da pus innså at det var slutt på daglig alenetid, sank alvoret brått inn. 
Sigmund Ditmansen (30) Siri Einen (31). Kommunikasjonsrådgiver og musiker, Bergen. – Vi har pålagt oss selv karantene pga. forkjølelsessymptomer. Rart å sitte så isolert i leiligheten og vite at mange kommer til å slite økonomisk på sikt, men samtidig føle at mye er relativt normalt. Vi er litt redd for at oppfølging av min gravide samboer skal påvirkes dersom trykket på helsevesenet blir for stort. 
Pål Karlsen (60). Daglig Leder, Oslo. – Liker hjemmekontor. Føler meg hjemme. 
Mario G. de la Ossa S (25). Student, Oslo. – Kjedelig å ikke kunne treffe folk og samtidig se folk vanke i store grupper ute. Det setter et hakk i en allerede svak økonomisk situasjon for meg som student. 
Marte Gundersen (22). Student, Oslo. – Har begynt å vurdere å jogge, det er ikke et bra tegn. 
Martin Ytterland Pilskog (35) Astrid (4 ), Halfdan (8). Ingeniør, Roskilde, Danmark. – Vi begynner å bli mødd. Det er tett når vi er to voksne med hjemmekontor og skypemøter hele dagen, et barn med hjemmeskole og et barn med hjemmebarnehage. Det er en surrealistisk situasjon, og helt vanvittig hvor fort vi har gått fra en normal hverdag til å diskutere hamstring av mat og forbud mot å reise på hytta. Inntil videre er det kun hverdagsrutinene som har blitt påvirket - og så ser det jo veldig mørkt ut med turen hjem til Norge i påska. Men det er selvfølgelig ingenting i forhold til hva som er på spill i forhold til liv og helse. Den største bekymringen er selvfølgelig de menneskelige omkostningene, og frykten for at vi plutselig ikke skal være i stand til å hjelpe dem som har bruk for det. 
Kjellaug Lien (63). Rektor, Tjøme. – Hjemmekontor fordi skolen er stengt. Mye jobb, og mer stress enn ellers. Mailer og telefoner i ett sett. 
Charlot Daysh (27). Skuespiller, Toronto, Canada. – I trettisyvende etasje ser jeg utover en usedvanlig stille storby. Toronto, byen som alltid pulserer, har aldri hatt lavere puls. Det dufter av lavendelolje i leiligheten og yogamatten er rullet ut. Kjøleskapet er fullt med god, sunn mat og bokhyllen med godt lesestoff. Siden jeg flyttet fra Stavanger til Toronto, har jeg levd av underholdningsbransjen. Der har jeg hatt oppdrag som både skuespiller, modell og programleder. Korona-krisen har nå gjort at den tradisjonelle underholdningsbransjen har stoppet helt opp. Alle oppdragene mine har enten blitt kansellert eller utsatt. Dessverre tror jeg det vil ta lang tid før bransjen tar seg opp igjen, noe som gjør at det kan bli veldig vanskelig å leve av den i tiden fremover. 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse