00:00 - 13. mars 2020

Endelig oppdaget verdens børser hvor skummel fremtiden er, skriver Maria Berg Reinertsen.

Endelig oppdaget verdens børser hvor skummel fremtiden er, skriver Maria Berg Reinertsen.

Tomt: Hjulene må holdes i gang. Men hva om alle er hjemme? Bildet er fra Sofia Lufthavn i Bulgaria, 11. mars 2020.

Visst finnes det monstre under sengen. De dukker frem når du ligger våken og kjenner på en sår hals. Det begynner forsiktig, med bibliotekboken du ikke har levert, har den gått til inkasso nå, tungt salær? Og går videre via den merkelige lukten på badet (Er det mugg? Er det skjeggkre? Er det mitt ansvar?) til den neste skremmende omorganiseringen på kontoret, de merkelige flekkene som dukker opp i synsfeltet en gang iblant, murringen i ryggen, hva kan det være? Føflekken på ryggen til minstemann, har den vokst? Og så stormer de på, alle monstrene, i en mølje, og minner oss på hvor usikker fremtiden er og hvor dårlig rustet vi er til å møte den her vi ligger og klør i halsen, hvor alene vi er og hvor skjøre de er, dem vi elsker.

På samme vis lokker koronaviruset frem monstrene i verdensøkonomien. Min første tanke var at det var på tide. Det er egentlig forunderlig at det tok så lang tid før børsen oppdaget hvor skummel stillingen er: handelskrig, klimakrise, et berg av privat gjeld og en lang, svak oppgang som hverken har lyktes i å ta knekken på den voksende ulikheten i USA eller den høye arbeidsledigheten og utenforskapet i Europa. Økonomene har advart lenge.

Men to måneder der apotekene gikk tom for munnbind, tok ikke motet fra finansmarkedene. Først da Saudi-Arabia mandag truet med priskrig i oljemarkedet, raste børsene som de ikke har gjort siden finanskrisehøsten 2008.

Annonse