00:05 - 07. februar 2020

Kravene om en grønnere landbrukspolitikk kan dra Sp fra rødgrønn til blå side, skriver Aslak Bonde.

Kravene om en grønnere landbrukspolitikk kan dra Sp fra rødgrønn til blå side, skriver Aslak Bonde.

På vei mot høyre? Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hjemme på gården sin på Ilseng i Stange Kommune. Foto: Fredrik Solstad / VG / NTB scanpix

Denne gangen er det grunn til å tro på politikerne. Selv om de flere ganger tidligere har lurt velgerne ved å love klimakutt som aldri kom, er det høyst sannsynlig at de i tiåret som kommer vil vedta tiltak som får klimautslippene kraftig ned. Mange av anbefalingene som kom fra en ekspertgruppe forrige fredag – i Klimakur 2030 – kommer til å bli tatt til følge.

Dermed kommer også den vanskelige landbruksdebatten til å bli aktivert. Frem til nå har politikerne i de største partiene sneket seg unna. De vet at det med dagens regnemåter gir store reduksjoner i klimagassutslippene, dersom man reduserer tallet på beitedyr, men de vet også at sau- og melkebruk er avgjørende for å sikre alle de andre målene for landbrukspolitikken; gårdsbruk over hele landet, god økonomi for den enkelte bonde og relativt høy grad av norskprodusert mat.

Frem til nå har derfor ethvert forslag om avgifter eller restriksjoner på forbruket av rødt kjøtt blitt tiet i hjel. Nå som klimakur-rapporten anbefaler å ta 20 prosent av de kommende klimagass-reduksjonene i landbrukssektoren, samtidig som det pekes på minsket forbruk av rødt kjøtt som det definitivt viktigste tiltaket, kommer det til å bli langt flere enn MDG som krever tiltak.

Annonse