Annonse
13:29 - 11. februar 2020

Kjøttkrangel, vindmøllebråk og fergeopprør. Klimakamp er også kulturkrig, men vi trenger politikere som ikke skygger unna, skriver Anne Marte Blindheim.

Kjøttkrangel, vindmøllebråk og fergeopprør. Klimakamp er også kulturkrig, men vi trenger politikere som ikke skygger unna, skriver Anne Marte Blindheim.

Dyrere sydentur? Den tøffe klimakuren er konsekvensen av at vi har brukt lang tid på å omstille oss, og den medfører konflikter, skriver Anne Marte Blindheim. Foto: Erik Refner / Ritzau Scanpix
Annonse

I tre tiår har vi visst om klimaproblematikken her i verden. Det siste tiåret har mediene vært fulle av advarsler og katastrofenyheter. Likevel har kampen for å få næringsliv, politikere og den vanlige mann og kvinne i gata til å agere, vært seig. Norge har kommet et stykke på vei, men nådde ikke klimamålene for 2020. Nå har vi satt oss nye. Norge skal halvere klimagassutslippene fra 1990-nivå innen ti år, innenfor alle sektorer. For halvannen uke siden kom Klimakur 2030, en liste over 60 konkrete tiltak som kan gjøres for å nå en 50 prosents reduksjon i ikke-kvotepliktig sektor. «Noen vil kalle det en hestekur», sa Miljødirektoratets leder Ellen Hambro, da hun overleverte rapporten til klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Den tøffe kuren er konsekvensen av at vi har brukt lang tid på å omstille oss, og den medfører konflikter. Mellom by og land, mellom de velstående og de med dårlig råd, mellom de som tar situasjonen på alvor og de som ikke gjør det.

Et av de billigste og mest effektive klimatiltakene på listen, er å kutte produksjon og konsum av rødt kjøtt. Rett og slett å endre nordmenns kosthold fra kjøtt og til mer fisk, poteter, korn, frukt, grønnsaker, erter og nøtter. Vi må spise sunnere, i tråd med de rådene som helsemyndighetene har prøvd å innprente i oss i alle de år. Gjør vi det, kan Norge kutte utslippene med 2,9 millioner tonn CO2. Tiltaket regnes som spesielt samfunnsøkonomisk lønnsomt på grunn av helseeffektene. Redusert matsvinn er det andre store tiltaket innenfor landbrukssektoren. Også her kommer reduksjonen i form av kutt i produksjonen, ved at man slutter å produsere for søppelcontainerne.

Annonse