00:00 - 28. februar 2020

Draxnytt

Draculakraftverket har lært seg å like pellets og peanøtter.

Morgenbladet 15. mai 2009: Tre mørke vulkanformede piper som sammen danner et Draculagap mot den hvite himmelen.

I ti år var kullkraftverket Drax bare en prisbelønt, pent innrammet, avisside på Morgenbladets nest minste stillerom. Tre mørke vulkanformede piper som sammen danner et Draculagap mot den hvite himmelen. I all fall så det slik ut på bildet. Illevarslende. Men så: Denne uken dukket Drax opp igjen på Norges Banks hjemmesider. Selskapet får lov til å komme tilbake i porteføljen til oljefondet. Er det Draxen fra stillerommet? Ja!

Kullkraftverket i Yorkshire var Vest-Europas største, enkeltstående CO2-utslippskilde. Morgenbladets mann forserte sperringer og små søte kaniner for å få et bilde av silhuetten, og ble eskortert bort av en ekte bobby.

Også Drax ble innhentet av skjebnen, eller hva det nå er som legger hånden tungt på skulderen din når det ikke er en bobby. I 2016 ble selskapet utelukket fra oljefondet. Etter «kullkriteriet» som sier at selskaper som baserer over 30 prosent av virksomheten sin på kull må ut. Det til tross for at Morgenbladets mann observerte store hauger med peanøttskall klar til forbrenning (og et skilt som advarte nøtteallergikere).

Annonse