00:00 - 30. august 2019

Michel Houellebecq sier opp

48 timer i hælene på Frankrikes mest beryktede forfatter.

Bak scenen: Michel Houellebecq forbereder seg til sitt første møte med et skandinavisk publikum, på Louisiana kunstmuseum utenfor København.

I den varme augustsolen hopper to småbarn rundt skulpturene i den store utendørsparken som omkranser Louisiana kunstmuseum utenfor København. Men barnas yrhet blekner mot foreldrenes, som sammen med tusener av andre står i kø for å få oppleve en vandrende skandale, et geni, en mørkets og provokasjonens fyrste – Michel Houellebecq.

Han er i Danmark for første gang, den franske forfatteren journalister ynder å omtale med den forslitte frasen litteraturens enfant terrible, til tross for at 63-åringen hverken er særlig barnslig eller særlig skrekkinngytende. Hans dystopiske romaner handler gjerne om hvordan den europeiske sivilisasjonen, den frie og uhemmede seksualiteten og, ja, til og med selve kjærligheten kneler under vekten av fremmedgjørende økonomisk logikk og konkurranse. Likevel er Houellebecq nærmest blitt folkelesning

Hans siste roman, Serotonin, ble trykket i et førsteopplag på 300 000 eksemplarer i Frankrike, og toppet også bestselgerlistene i Norge. Tidligere i år ble han utropt til ridder av den franske æreslegionen. Og selv om Houellebecq før har uttalt seg kritisk om Emmanuel Macrons politikk, lot han seg villig dekorere av den franske presidenten.

Annonse