14:12 - 06. august 2019

Fortsatt fly til Øya

Øya innfører gjenbruksglass og fossilfrie anleggsmaskiner, mens artistene kommer flyvende.

Ønsker miljøsatsing: Øyafestivalen får mange henvendelser fra artister som bekymrer seg for klimakrisen. Sigrid (bildet) er blant dem som har signert på et opprop for mer miljøvennlige festivaler. Bildet er tatt på O2 Arena i London, mars 2019. Foto: Burak Cingi / Redferns / Getty Images

Det er tid for Øyafestival, med økologiske burgere, spiselig bestikk og nye sykkelparkeringsplasser ved Tøyenparken – mens de store, amerikanske crewene flys inn i stort monn. I februar skrev Morgenbladet om de enorme klimaavtrykkene musikkfestivalene etterlater seg, som følge av artistenes flyreiser. Som respons på artikkelen skrev Øyas mat- og miljøansvarlig Ingrid Kleiva Møller at Øya «stadig» jobber med løsninger som «kan gi oss muligheten til å kutte flyturer». Hva har skjedd siden den gang? 

– Mange tenker på Øya som en grønn festival. Men kan man være grønn som festival, med alle flyreisene et festivalprogram anno 2019 krever?

– Ja, det vil jeg si. Man må se på hva man ikke kan gjøre noe med, og hva man kan gjøre. For eksempel hvilken energi man bruker. Hvordan publikum transporteres. Hva man kjøper inn, hvilken mat man serverer, hvordan avfallet håndteres. Det er klart at det er vanskelig å gå god for alle flyreisene. Men vi jobber med å få norske og nordiske artister til å reise med tog. Vi har et bookingsamarbeid med Way Out West og Flow, som gjør at artister som ofte kommer med store crew bare flyr en gang til Norden.

Annonse