00:00 - 23. august 2019

– Det kommer til å bli et bikkjeslagsmål

I Kristiansand har en en omstridt kunstsilo, en netthandelmillionær og en facebookside skapt politisk kaos. Dette er valgkampen der protestpartiene kaster om på norsk politikk.

Siloopprøret: Bystyret i Kristiansand har vedtatt at en tidligere kornsilo på Odderøya skal bygges om til kunstmuseum og huse finansmannen Nicolai Tangens samling, det har utløst beskyldninger om korrupsjon og politisk samrøre. 

Da Einar Øgrey Brandsdal begynte å lete etter bevis på korrupsjon i Kristiansand kommune, tok det ikke lang tid før han følte seg sikker på å ha funnet det.

Det var det planlagte kunstmuseet i den gamle siloen ved havna som vekket sørlendingens interesse. Fra 2022 skal Sørlandets kunstmuseum flytte inn den hvite kornsiloen på Odderøya, og stille ut milliardæren Nicolai Tangens private kunstsamling – et omstridt prosjekt med en prislapp på mer enn 600 millioner kroner. Brandsdal, som hverken leste nyheter eller fulgte med i politikken før han ble 30 år gammel, slukte plutselig alt han kom over om saken. 

Denne uken skapte bompengeopprøret en regjeringskrise i Norge, og saken dominerer valgkampen i kommuner over hele landet. I Kristiansand er det derimot Kunstsiloen som har utløst et kraftig oppgjør med etablerte politikere, byråkrater og tradisjonelle medier. I front står Brandsdal og den alternative nyhetskanalen «Sørlandsnyhetene», som enkelte omtaler som «Sørlandets Resett».

Annonse