Annonse
17:19 - 12. august 2019

Det er på tide å slutte med begrepet «ensom ulv», skriver Sigve Indregard.

Det er på tide å slutte med begrepet «ensom ulv», skriver Sigve Indregard.

Stemplet: Den terrorsiktede 21-åringen i Bærum ble søndag kalt en «ensom ulv» av NRKs krimkommentator, før betegnelsen ble endret noen timer senere.  Arkivfoto: Sofie Amalie Klougart
Annonse

«Utfordringen vår er at det er vanskelig å følge med på enkeltpersoner som gjør ting – ensomme ulver, som vi sier», sa statsminister Erna Solberg til NRK tidligere i dag. «Fremstår som en ensom ulv» var også tittelen på søndagens sak fra NRKs krimkommentator Olav Rønneberg, i hver fall et par timer. Etter det ble tittelen endret til «Mange ubesvarte spørsmål». «Er han en del av et miljø, eller er han en ensom ulv», ble PST spurt på pressekonferansen.

«Ensom ulv» har allerede levd et langt liv som forslitt, journalistisk klisjé. I 2019 er den åpenbart utdatert. Nå bør denne ulven få hvile.

Vi er alle del av en flokk, eller, i menneskespråk, en landsby. Disse landsbyene former oss, både praktisk og idémessig. Den ideologiske landsbyen og den praktiske landsbyen har historisk sett naturlig nok vært en og den samme. Men de siste årene har de latt seg skille: Et mentalt liv i kybersfæren, og et praktisk liv i «kjøttsfæren», som det heter på engelsk.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse