15:10 - 27. august 2019

Amazonas produserer ikke 20 prosent av verdens oksygen

Overdrevne tall og bilder florerer i dekningen av skogbrannene i Amazonas. Som om ikke virkeligheten var alvorlig nok.

Press fra alle kanter: Naturlige branner, påsatte branner og skogrydding helt uten brann. Alt det truer regnskogen i Brasil, som her i den vestlige delstaten Rondina. Avskogingen skjer riktignok saktere nå enn tidligere, men det er en mager trøst – for skogen står i fare for å bli så liten at den kan implodere. Foto: Leonardo Carrato / Bloomberg / Getty Images

Det begynte hos den franske presidenten Emmanuel Macron: «Amazonas brenner. Bokstavelig talt», skrev han på Twitter før helgen:

«Skogen som skaper 20 prosent av vårt oksygen».

Det er så man får lyst til å puste bare helt på toppen av lungene, jorda føltes plutselig som en dårlig ventilert heis. En femdel av oksygenet som du og jeg og han ved siden av deg er helt avhengig av. Hvordan skal vi klare oss uten?

Annonse