00:00 - 12. juli 2019

Kaptein Carola og kampen om Italias sjel

Matteo Salvinis harde migrasjonspolitiske linje gir ham stadig bedre meningsmålinger, men en 31 år gammel tysk kaptein har gitt opposisjonen nytt håp om å få endret kursen.

Ikonisert: Carola Rackete er blitt «et slags innvandringspolitisk svar på Greta Thunberg». Bildet er fra en demonstrasjon mot kriminaliseringen av migranter og deres hjelpere i Paris tidligere denne måneden. Foto: Christophe Petit Tesson / EPA / NTB Scanpix

Det er sommer, og det betyr at italienske nyhetssendinger igjen handler om migranter i båter. Sea Watch 3, Alex og Alan Kurdi heter båtene denne gangen. De er styrt av italienske eller utenlandske organisasjoner som aktivt nekter å forholde seg til innenriksminister Matteo Salvinis hovedkampsak: Ingen redningsbåter skal legge til kai i Italia. «Festen er over», som Salvini sa da han ble minister i fjor vår. Lega-lederens kalkulering er enkel: Dette er en kamp mellom virkelighetsfjerne godhetstyranni-organisasjoner og den strenge, men rettferdige realisten Salvini. Det er en kamp Salvini regner det som åpenbart at han vinner. Den sist ankomne motstanderen har imidlertid vært litt vanskelig å få has på, for den ellers så handlekraftige innenriksministeren.

Carola Rackete, den 31 år gamle tyske kapteinen på Sea Watch 3, har vært Italias mest omtalte kvinne siden begynnelsen av juli. Etter å ha reddet 40 mennesker i Middelhavet og ventet nesten tre uker med dem om bord, tvang hun båten sin inn til kai på Lampedusa, til tross for at italienske myndigheter forsøkte å blokkere innseilingen. Innenriksminister Matteo Salvini, som har kalt kapteinen en «kriminell pirat», forlangte at hun skulle fengsles. Da rettsinstansen som hadde saken sa seg uenig og satte Rackete fri, forlangte Salvini endring av lovverket. Eventuelt måtte man kunne finne en dommer som så annerledes på saken, mente han. Da ingenting virket, var det ikke annet å gjøre enn å fylle de sosiale medier-kanalene han disponerer med aggressive utsagn om Rackete – så aggressive at kapteinen har varslet søksmål mot ministeren. Hennes advokat mener innenriksministerens utsagn kan tolkes som oppfordringer til voldshandlinger mot 31-åringen. Matteo Salvinis sinne ble likt, delt og forsterket både av dem som kommenterer på sidene hans, og i det virkelige, om enn surrealistiske livet: da Rackete ble geleidet ned til havnen i Lampedusa, ble hun møtt av tilrop om at hun fortjente å bli gjengvoldtatt av innvandrerne hun hadde tatt med til landet. Salvini avfeide anklagene om at han skulle ha noe med slikt å gjøre, og forsikret tilhengerne sine om at han «ikke er redd for en rik, bortskjemt, tysk kommunist».

Den opphetede debatten så ut til å fortrenge Salvinis sedvanlige sommerhilsener fra ministerens facebook-konto, men verden kom i balanse igjen i forrige uke, da følgerne fikk se en video av en fritidskledd minister som laget ricotta – en italiensk ferskost. Han fikk foreløpig ikke fengslet den rike tyske kommunisten (som etter eget utsagn hverken er rik eller kommunist), men ingen skal komme her og si at han ikke kan forskjellige andre ting.

Annonse