00:00 - 12. juli 2019

20 timer og 54 minutter til Hamburg

Hva gjør man i Padborg, på grensen til Tyskland, med en ugyldig togbillett klokken halv fire om morgenen? Et forsøk på å reise til kontinentet med tog.

08:27 Buss for Danskebåten? Det står virkelig «Kiel via for Color Line»(sic!), holdeplass 13 på informasjonstavlen med listen over ekspressbusser som går fra Oslo bussterminal denne morgenen.

Det er heldigvis ikke målet. Det er toget som skal til pers: Den mest miljøvennlige kollektivtransporten, en måte for oss her oppe på bjerget å komme oss til Europa uten flyskam. De siste ukene har særlig Aftenposten skrevet om hvor mye verre togtilbudet er blitt med årene. I 1990 gikk det to daglige direktetog fra Oslo til Hamburg. Legg deg i Oslo, våkne opp i København, drikk kaffe det siste strekket. I dag går det null. SAS satte ny passasjerrekord i juni, vi flyr som aldri før.

Denne uken annonserte den svenske infrastrukturministeren Tomas Eneroth at han ønsker en utredning om hvordan det kan bli flere nattog-avganger fra Sverige til kontinentet. Det kunne Norge også hatt, men hvor vanskelig kan det være å ta toget i 2019, selv uten nattog? Se, det er verdt å sjekke.

Annonse