16:33 - 04. juni 2019

Trump i te-selskap

Med sedvanlig taktløshet tråkker president Donald Trump i britiske bed, mens dronning Elizabeth holder hodet kaldt.

Lang historie: President Donald Trump og dronning Elizabeth hever glasset under den høytidelige banketten i Buckingham Palace mandag kveld. I Trumps glass var det alkoholfritt fluidum.  Foto: Dominic Lipinski /Reuters / NTB Scanpix

«Stick around. Let’s do this deal», erklærte den amerikanske presidenten da han og avtroppende statsminister Theresa May tirsdag morgen satte seg ned med frokostkaffen i Downing street 10 for å snakke business. Etter all pomp og prakt på statsbesøkets første dag mandag, var det nå tid for å snakke politikk. Men om Trumps oppfordring til å holde seg i nærheten betyr at han synes May ikke skal gå av likevel, er ikke godt å si. Han hadde jo bare et par dager før sagt til avisen The Sun at han syntes tidligere utenriksminister Boris Johnson ville bli utmerket som Storbritannias neste statsminister.

Trumps støtte til Johnson er en uhørt innblanding i britenes indre affærer. I samme intervju fornærmet han kongefamilien med å kalle dens amerikanske innslag, Meghan Markle, for vemmelig (nasty).

Tross fornærmelsene greier den 93 år gamle dronning Elizabeth å holde hodet kaldt og historien i hevd under et statsbesøk som den tallrike Trump-familien bruker til merkevarebygging. Hennes tale under banketten på Buckingham Palace mandag kveld var rett og slett bemerkelsesverdig. Der trakk hun linjene tilbake til d-dagen for 75 år siden, da allierte styrker gikk i land i Normandie 6. juni og satte inn dødsstøtet mot nazistene. Hun viste til hvor mange briter og amerikanere som ofret livet i andre verdenskrig, og hvordan de politiske lederne etter krigen etablerte internasjonale institusjoner for å hindre nye konflikter. «Vi vil alltid være oss bevisst hensikten med disse strukturene: nasjoner som samarbeider for å sikre en dyrkjøpt fred».

Annonse