Annonse
00:00 - 10. mai 2019

Artenes utryddelse: En eksportvare

Forskerne i Det internasjonale naturpanelet har forsøkt noe nytt: Å lytte til andre. De konkluderer med at vi er i ferd med å sage av grenen vi sitter på.

Ikke noe å le av: Balkanlatterfrosken er for tiden ikke utrydningstruet. Men hvem vet hva fremtiden bringer? Foto: Myn / Paul Van Hoof / Nature Picture Library / NTB Scanpix
Annonse

En million arter kan forsvinne om vi fortsetter å bruke Tellus, vår blå kule i verdensrommet, som i dag. Nær sagt alle piler for naturens helse peker nedover. Vi mennesker er årsaken. Så kort, og så dramatisk, kan denne ukens rapport fra Det internasjonale naturpanelet (IPBES) oppsummeres.

Verden har etter hvert fått en rekke slike varsler, fra klimapanelet IPCC og Naturpanelet og deres undergrupper. Naturpanelets versjon var likevel en litt annen leseopplevelse denne uken. Her, fra første side:

Både naturen og naturens bidrag til folk er essensielle for menneskelig eksistens og god livskvalitet (menneskelig velvære, det å leve i harmoni med naturen, det å leve i balanse og harmoni med Moder Jord (…)).

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse