00:00 - 12. april 2019

«Alle skal med» er et elendig slagord hvis det betyr at ingen skal utfordres, skriver Maria Berg Reinertsen.

«Alle skal med» er et elendig slagord hvis det betyr at ingen skal utfordres, skriver Maria Berg Reinertsen.

Planen var å skrive om politikernes tafatthet i møte med klimakrisen. Men så holdt flertallet på Arbeiderpartiets landsmøte på å velte prosjektet: Partiet vedtok, mot ledelsens vilje, et forslag om å ikke konsekvensutrede oljeboring i noen av de sårbare fiskeområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Siden vern av «LoVeSe» har vært den viktigste klimapolitiske symbolsaken i Norge, kunne dette ha vært begynnelsen på noe stort. En erkjennelse av at veien til velstand ikke er å dytte letegrensen stadig lenger nord, la Equinor bore stadig dypere utenfor Brasil og la oljebransjen lobbe seg til stadig gunstigere skattepolitikk under dekke av at verden trenger olje og vår at olje er bedre enn andres kull/oljesand/olje – i alle fall er den mer lønnsom for oss. 

Vedtaket kunne ha vært starten på at Ap startet jobben med å stake ut en ny kurs (kjært politikerord) for norsk næringsliv inn i lavutslippssamfunnet.

Men alt før landsmøtet var Aps leder Jonas Gahr Støre ivrig etter å fortelle at dette vedtaket ikke ville bety noe som helst. Eller som han forsikret Aftenposten etterpå: «Ap vil utvikle olje- og gassnæringen. Det settes ingen sluttdato. Ap vil opprettholde dagens skatteregime.»

Annonse