00:00 - 15. februar 2019

- Vekstperioden ligger uansett bak oss

Norsk olje er en solnedgangsnæring, sier sentralbanksjef Øystein Olsen, som fortsatt har tro på klassiske økonomiske løsninger for å løse klimakrisen.

Solnedgang: Tittelen viser til veksten i oljebransjen. Hva angår veksten i verden er sentralbanksjef Øystein Olsen kryptisk: Bildet er ikke helsvart sier han.

En gang i året inviterer sentralbanksjef Øystein Olsen norske maktmennesker og meningsprodusenter til bankplassen for å høre på årstalen hans.

Vi hadde regnet med at han ville benytte anledningen til å be regjeringen ta bedre vare på Oljefondet. I Granavollplattformen vil regjeringspartiene utrede litt kreativ regnskapsføring så de kan bruke mer penger enn fondet gir i avkastning. Som en av dem som var med å utvikle handlingsregelen for bruk av oljepenger i 2001, hadde vi trodd Olsen ville advare mot den ferske regjeringserklæringen, men det gjør han ikke.

– Denne gangen fant jeg ut at det har jeg sagt noe om mange ganger, sier Olsen og viser til at oljepengebruk var tema i de siste årstalene.

Annonse