Annonse
00:00 - 15. februar 2019

Hva koster en varmegrad?

Du har hørt mye om kostnadene ved elbilsubsidier og færre oljebrønner, men hva koster det å la være?

Annonse

12. desember 2018 holdt den amerikanske økonomen William Nordhaus sitt nobelforedrag i Stockholm etter å ha mottatt Nobelprisen i økonomi. Første slide viste et dramatisk maleri av Francisco Goya – en stor kjempe som ruver over små mennesker. På samme måte ruver klimaendringene over Jorden i dag, sa Nordhaus. Så gikk han over til å beskrive den økonomiske modellen han er blitt kjent for, der de ferskeste beregningene viser at det samfunnsøkonomisk sett mest lønnsomme er å la den globale temperaturen øke med minst tre grader.

Er virkelig menneskeheten så frikoblet fra naturen, at det som er katastrofe for kloden bare er en krusning i økonomien? Eller er det de økonomiske modellene som lever i sin egen verden?

Nordhaus foredrag var foreløpig siste akt i en lang debatt om hva klimaendringene egentlig koster oss – og om det gir mening å regne på dem. Det er en dragkamp som inkluderer Donald Trump og nordmannen som kanskje er far til handlingsregelen for bruk av oljepenger. Debatten er ikke bare for teoretisk interesserte: I USA avgjør den samfunnsøkonomiske kostnaden ved CO2-utslipp hvor mye avgift en skal legge på slike utslipp – det er derfor Donald Trump bryr seg om disse tallene. Men også for klimapolitikken ellers i verden er det viktig: Hvis kostnadene ved klimaendringer er små, fremstår også alle tiltakene for å kutte CO2-utslipp som økonomisk lite lønnsomme.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En halv liter melk, to små kavringer eller to knekkebrød med margarin og mysost, kneippbrød med margarin og mysost, et halvt eple eller en halv appelsin – eller hundre gram gulrot…»