Annonse
00:00 - 08. februar 2019

«Hovedgrunnen til at jeg ikke ønsker å donere til Nasjonalmuseet, er at jeg blir kritisert.»

Kunstsamlingen til Stein Erik Hagen blir «overhodet ikke» en gave til den norske stat. – Jeg vil ti ganger heller gi den bort til Danmark, sier milliardæren på kunståpning i Aalborg. 

Låner ut til museer: – Hvis de vil låne bilder av oss, så får de absolutt låne, som alle andre museer, sier Stein Erik Hagen om Nasjonalmuseet.
Annonse

Omsider finner Stein Erik Hagen tid til et intervju. Bare minutter tidligere ble kunstsamlingen hans hyllet av Dronning Margrethe av Danmark. «Den er ultrakomplett», sa Gitte Ørskou, direktør for museet Kunsten i Aalborg, der 120 av samlingens viktigste verk nå stilles ut. Samlingen sies å være den største private kunstsamlingen i Skandinavia. Den er også en av de mest omdiskuterte. 

– Vi har et veldig godt samarbeid med danske kunstinstitusjoner, sier Hagen, som setter seg på en stol noen titalls meter unna museets foajé, der hans inviterte følge på femti venner og kontakter skåler og mingler.

Noe av det første Hagen gjorde etter ankomsten, var å ta imot den danske dronningen på rød løper utenfor museet. Da Margrethes oppgaver var gjort, fulgte Hagen henne ut i snøføyka sammen med museumsdirektøren og Aalborgs borgermester. Dronningen freste av gårde i en Bentley med politibiler foran og bak, og Hagen gikk inn igjen. Den røde løperen ble rullet opp, våt og sølete. 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse