00:00 - 22. februar 2019

Ap må trolig leve med kamp om Trond Giske i minst to år til, skriver Aslak Bonde.

Ap må trolig leve med kamp om Trond Giske i minst to år til, skriver Aslak Bonde.

Ambisjoner: Alt tyder fortsatt på at Trond Giske vil tilbake til topp-politikken. Her på årsmøtet i Trondheim Ap. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Om en drøy måned er Trond Giske antagelig medlem av Arbeiderpartiets landsstyre. Forutsetningen er at fylkesårsmøtet i Trøndelag neste helg bifaller den enstemmige innstillingen som kom fra valgkomiteen denne uken.

Isolert sett betyr det lite fra eller til at Giske igjen kommer inn i landsstyret. Det viktige er at han, som i fjor ble avsatt som nestleder, nå har skaffet seg en posisjon som gjør det naturlig å nominere ham til Stortinget ved valget i 2021. Selv om det for tiden er ekstremt mye uro og krangel i Trøndelag Ap, virker det som om Giske fortsatt har en så sterk posisjon i Trondheim at han vil være sikret stortingsplass helt frem til 2025.

Giskes ønsker seg neppe gjenvalg for å fortsette som mediepolitisk talsperson. Alt tyder fortsatt på at han vil tilbake til topp-politikken. Det vil sterke krefter, deriblant dagens nestleder Hadia Tajik, forsøke å hindre. Dermed er det allerede nå mulig å forutsi at det blir bråk og konflikt i Arbeiderpartiet halvannet år frem i tid.

Annonse