Annonse
00:00 - 01. februar 2019

For Ap kan oljeskatt bli som innvandring: noe partiet ikke tør å snakke om, skriver Aslak Bonde.

For Ap kan oljeskatt bli som innvandring: noe de ikke snakker om, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Forrige uke var det noen timers åpning for debatt i toppen av Ap. Partiets klimapolitiske talsperson, Espen Barth Eide, sa til Klassekampen at det var lurt med en diskusjon om den såkalte leterefusjonsordningen for oljeselskapene. Lederen for Norsk olje og gass, tidligere Ap-statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, reagerte sterkt og raskt. Etter noen timer fikk han følge av Jonas Gahr Støre, som fastslo at Arbeiderpartiets løfte om å sikre oljenæringen forutsigbare rammevilkår ligger fast. Han har ingen planer om å endre noe som helst.

Dermed endte historien tilsynelatende med at Ap-lederen la lokk på debatten. Men så fulgte Eide opp med en kronikk på NRK Ytring denne. Der støtter han opp om sin egen partileder i den forstand at han forsikrer om at heller ikke han har planer om å endre noe nå. Konklusjonen hans er likevel klar: «Vi kan ikke fortsette å føre én diskusjon om klimaet og en annen om oljen.»

Nettopp det er hovedpoenget til de i Arbeiderpartiet som nå jobber for å få opp debatten om oljenæringens fremtid. De mener at politikerne må diskutere oljepolitikk, dersom de mener alvor med at vi skal nå de skjerpede målene fra FNs klimapanel om å få temperaturøkningen ned mot halvannen grad. 

Annonse