08:49 - 11. januar 2019

Striden om Francos grav

Spanias tidligere diktator, Francisco Franco, skal graves opp. Myndighetene beskyldes for å åpne fortidens sår, men for 92 år gamle Nicolás Sánchez-Albornoz kan han ikke flyttes fort nok.

De falnes dal: Etter å ha vunnet borgerkrigen i 1939, fikk Francisco Franco byggget et mausoleum for de falne med kors, kirke og kloster. Da han døde, ble diktatoren selv begravet her. De som reiste korset og sprengte seg innover i fjellet, var fengselsfanger, mange av dem politiske.

Søndag morgen, den 8. august 1948, knyttet Nicolás Sánchez-Albornoz slipsknuten i en arbeidsleir utenfor Madrid – og gjorde seg klar til å rømme.

De siste månedene hadde den 22 år gamle studenten og en kamerat studert vaktenes rute rundt leiren. Nå hadde de noen timer til neste fangeopptelling. De snek seg ut av brakken, løp gjennom furuskogen og kom seg usett over fjelltoppen Abantos, ned på andre siden, der en mørk Renault ventet på dem.

Bak rattet satt to amerikanske tenåringsjenter, som skulle råkjøre nordover mot grensen til Frankrike, med militærpolitiet hakk i hæl.

Annonse