17:29 - 18. januar 2019

Harald Eia vil ikke ha navnet sitt på Hjernevask-gruppe lenger

For mye «grums».

Fikk nok: Harald Eia og makker Ole Martin Ihle trekker seg som ledere av i sin egen Facebook-gruppe om «Hjernevask». Arkivfoto: Christina Ulriksen

«Sorry, folkens, men jeg og Harald har besluttet å legge ned denne gruppen. For mye grums». Slik lød først meldingen fra moderator Ole Martin Ihle til de over 3000 medlemmene av diskusjonsgruppen «Hjernevask m/Harald Eia». 

Facebook-gruppen har hatt høy aktivitet helt siden Harald Eia og Ole Martin Ihle sammen laget tv-serien Hjernevask og boken Født sånn eller blitt sånn? i 2010. Deltagerne har postet linker til aktuell vitenskap, og diskutert temaene som ble tatt opp i tv-serien, som forholdet mellom arv og miljø, intelligens og fagområder som evolusjonspsykologi, kjønnsforskning, og adferdsgenetikk. Den kanadiske psykologen Jordan Peterson har også vært et populært diskusjonsemne.

Foranledningen til meldingen om nedleggelse var en diskusjon om nobelprisvinneren James Watson, en av oppdagerne av DNA-molekylets struktur. I en ny tv-dokumentar gjentar Watson påstander om at svarte er mindre intelligente enn hvite av genetiske årsaker. Som følge av dette har han møtt massiv fordømmelse fra kolleger, og Cold Spring Harbor Laboratory, som Watson har vært tilknyttet, har fratatt ham ærestitler. I en uttalelse fra laboratoriet i etterkant av programmet heter det at påstandene ikke har vitenskapelig belegg og er «misbruk av vitenskap for å rettferdiggjøre fordommer». 

Annonse