00:00 - 02. februar 2018

Unionens kraftlinjer

Om vi skal nå klimaforpliktelsene, bør Norge binde seg opp til EUs energiunion, mener Aps Espen Barth Eide. 

Kabelkamerat: Espen Barth Eide, første nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, mener Norge bør bli med i EUs energiunion, som blant annet regulerer bruken av strømkabler over landegrenser.

– EU-skeptikere – inkludert Pål Steigan, store deler av SV, alle kluter i Senterpartiet og folk langt inn i Arbeiderpartiet ­– har ropt varsku om Acer den siste tiden. La meg rope noe mer presserende: Hva i all verden er Acer? Jeg trodde det var et datamaskinmerke, jeg.

– He-he. Nei, i denne sammenhengen er det et samarbeid mellom europeiske reguleringsmyndigheter for energi, innenfor gass og strøm. Det er en type samarbeid vi har holdt på med i Norden veldig lenge. Jeg legger merke til at «nei til EU-siden» løfter frem selve byrået, Acer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators), men de er bare et samarbeidsorgan for å fremme en politikk. Den politikken går ut på at man skal stimulere til felles regler på energiområdet i Europa. Hvorfor det? Jo, Europa har satt seg høye ambisjoner på klimaområdet. Skal man oppnå Paris-forpliktelsene, må man ha en overgang til fornybar teknologi. Nå kan man erstatte kull med vind og sol. Da endrer noen ting seg. Fossile energikilder er jo mulige å regulere. Kullkraftverk kan du skru av og på og plassere der du vil. De fleste fornybare energikilder er ikke-regulerbare. Vindmøller må bygges der det blåser, og turbinene går bare når det er vind. Det betyr at man må være flinkere til å få kraften dit den trengs.

– Gjelder det også vannturbinene?

Annonse