Annonse
00:00 - 02. februar 2018

Unionens kraftlinjer

Om vi skal nå klimaforpliktelsene, bør Norge binde seg opp til EUs energiunion, mener Aps Espen Barth Eide. 

Kabelkamerat: Espen Barth Eide, første nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, mener Norge bør bli med i EUs energiunion, som blant annet regulerer bruken av strømkabler over landegrenser.
Annonse

– EU-skeptikere – inkludert Pål Steigan, store deler av SV, alle kluter i Senterpartiet og folk langt inn i Arbeiderpartiet ­– har ropt varsku om Acer den siste tiden. La meg rope noe mer presserende: Hva i all verden er Acer? Jeg trodde det var et datamaskinmerke, jeg.

– He-he. Nei, i denne sammenhengen er det et samarbeid mellom europeiske reguleringsmyndigheter for energi, innenfor gass og strøm. Det er en type samarbeid vi har holdt på med i Norden veldig lenge. Jeg legger merke til at «nei til EU-siden» løfter frem selve byrået, Acer (Agency for the Cooperation of Energy Regulators), men de er bare et samarbeidsorgan for å fremme en politikk. Den politikken går ut på at man skal stimulere til felles regler på energiområdet i Europa. Hvorfor det? Jo, Europa har satt seg høye ambisjoner på klimaområdet. Skal man oppnå Paris-forpliktelsene, må man ha en overgang til fornybar teknologi. Nå kan man erstatte kull med vind og sol. Da endrer noen ting seg. Fossile energikilder er jo mulige å regulere. Kullkraftverk kan du skru av og på og plassere der du vil. De fleste fornybare energikilder er ikke-regulerbare. Vindmøller må bygges der det blåser, og turbinene går bare når det er vind. Det betyr at man må være flinkere til å få kraften dit den trengs.

– Gjelder det også vannturbinene?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt