Annonse
00:00 - 14. desember 2018

Klimaansvar fordelt på fire mager

Rap og promp fra storfe utgjør mer enn halvparten av klimagassutslippene fra det norske jordbruket. I Stange avler de for «bedre liv» og mindre klimagasser, med en hodeløs ku. 

De kaller henne fantomet: Denne menneskeskapte kua blir ungkalvene trent til å hoppe på. Folk som besøker Geno oksestasjon pleier å gjøre det samme for bildets skyld. 
Annonse

Geno oksestasjon, Stange. Ute på tunet er det flere fjøs, men et av fjøsene er viktigere enn de andre. Det er høyt under taket, nesten som i en gymsal, med halm og oksemøkk på bakken. Det er ikke sistnevnte som stinker; lukten kommer fra ammoniakken de blander med halmen.

Der inne står det en gigantisk okse og en slags ku uten hode – en bukk med et kuskinn over seg. De kaller henne fantomet. To menn i Geno-caps og selskapets eget kamerateam er også der.  En av mennene kontrollerer oksen med et tau festet til neseringen, stirrer intenst på prosjektleder Sverre Lang-Ree, som viser Morgenbladet rundt, og sier:

– Ut! 

Les også: Alle skal ned
 

Annonse