00:00 - 14. desember 2018

Kjepphestenes aften

Terje Tvedts møte med sine kritikere var hverken fugl eller fisk, men definitivt mer sirkus enn brød.

Topp stemning: Terje Tvedt (fra venstre), Arve Ofstad og Jostein Gripsrud diskuterer på litteraturhuset 11. desember. Med i debatten, om enn utenfor billedrammen, var også Hallvard Tjelmeland og Espen Søbye.

«Dette er ikke et vanlig møteformat, for spesielt hyggelig er det ikke.»

Terje Tvedt (67) har akkurat inntatt talerstolen på Litteraturhuset. På scenen satt ytterligere fire menn, også disse godt over middagshøyden. Ved siden av kjønn og generasjon, har de fire også en annen ting til felles: De har alle vært til dels knallharde kritikere av Tvedts seneste bok, Det internasjonale gjennombruddet. Til kveldens tre timer lange seanse (!) i Wergeland-salen tok Jostein Gripsrud (66), Hallvard Tjelmeland (66), Espen Søbye (64) og Arve Ofstad (70) med sitt agg og sine innvendinger, ikke bare mot boken, men også mot den omstridte historieprofessoren. Sølvrevene mot den ensomme ulv. Alle i samme hundegård. 

Felles grunn. Og en må nesten gi kveldens hovedperson rett i hans innledende observasjon. Å betegne tonen mellom Gripsrud og Tvedt som «avmålt», som vanligvis brukes når akademikere har faglige uenigheter, ville vært en underdrivelse. De to håndhilste riktig nok i forkant av debatten, men det var også tilsynelatende det eneste forsonende element dem imellom.

Annonse