00:00 - 02. november 2018

Det er problemer i ekteskapet mellom kapitalismen og demokratiet

Sjefen for vår økonomiske fremtid sier eiere som Oljefondet må ta større ansvar.

Parterapeuten: Kapitalismen og demokratiet er på kollisjonskurs. I midten står oljefondsjef Yngve Slyngstad.

«Kapitalismen og demokratiet har vært oppfattet som to parter i et ekteskap. Men du har et problem i ekteskapet. Den ene siden – demokratiet – bygger på likhet, og den andre – kapitalismen – skaper stadig større ulikhet», sier Yngve Slyngstad, sjef for Norges Bank Investment Management (NBIM), bedre kjent som Oljefondet.

Og der tok han oss litt på senga. Vi har satt oss ned på loftskontoret hans og fått servert kvartalsresultater og vann. Og vi trodde vi skulle snakke om hvordan Oljefondet utøver eierskapet i de 9000 bedriftene det har eierandeler i. Men så begynner Yngve Slyngstad å snakke om det store bildet: kapitalismen og demokratiet som drar i hver sin retning.

– Vi må som investor tenke gjennom hva som skal til for å holde dette sammen og hvilke scenarioer det ikke vil holde i. Det påvirker oss. Vi sitter som en av de ti største eierne i selskap over hele verden, sier Slyngstad.

Annonse