Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

Ingen vet hvor mye klimagass hvert land slipper ut

Vitenskapelig usikkerhet, manglende statistikk og ren juks: Mye er uvisst rundt landenes egenrapportering av klimagasser.

Utviklingsland: Kinesere trosser smogen i Hebei-provinsen. Kina regnes som utviklingsland i FNs klimakonvensjon, og må ikke levere detaljerte utslippsrapporter hvert år, slik industrilandene er nødt til. Kinas rapporter blir heller ikke etterprøvd av FNs klimapanel. Foto: Damir Sagolj/Reuters/NTB scanpix
Annonse

«Sånn som det er nå, må vi erkjenne at det er stor usikkerhet.»

Det sier Kiyoto Tanabe. Han leder «arbeidsgruppen for nasjonal rapportering» i FNs klimapanel. Dermed skal han ha oversikten over hvor store klimautslippene er i alle landene som melder dem inn til FN, slik at Parisavtalens mål kan oppfylles.

Men, forteller Tanabe, flere land sender inn nasjonale rapporter med tall som har svært høy «usikkerhetsprosent» – noen opptil 100 prosent. Altså er det mer eller mindre i det blå om enkelte utslippstall stemmer eller ikke.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Løsningen ligger i problemet.»