Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

Ingen vet hvor mye klimagass hvert land slipper ut

Vitenskapelig usikkerhet, manglende statistikk og ren juks: Mye er uvisst rundt landenes egenrapportering av klimagasser.

Utviklingsland: Kinesere trosser smogen i Hebei-provinsen. Kina regnes som utviklingsland i FNs klimakonvensjon, og må ikke levere detaljerte utslippsrapporter hvert år, slik industrilandene er nødt til. Kinas rapporter blir heller ikke etterprøvd av FNs klimapanel. Foto: Damir Sagolj/Reuters/NTB scanpix
Annonse

«Sånn som det er nå, må vi erkjenne at det er stor usikkerhet.»

Det sier Kiyoto Tanabe. Han leder «arbeidsgruppen for nasjonal rapportering» i FNs klimapanel. Dermed skal han ha oversikten over hvor store klimautslippene er i alle landene som melder dem inn til FN, slik at Parisavtalens mål kan oppfylles.

Men, forteller Tanabe, flere land sender inn nasjonale rapporter med tall som har svært høy «usikkerhetsprosent» – noen opptil 100 prosent. Altså er det mer eller mindre i det blå om enkelte utslippstall stemmer eller ikke.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt