Annonse
00:00 - 07. september 2018

Kvinnekamp som diplomatisk våpen

Feministisk utenrikspolitikk er blitt Sveriges nye merkevare. Den styres av en erklært pasifist i stadig konflikt med Nato-tilhengere i eget parti.

Feminisme: Margot Wallströms politikk er en ny variant av en 60–70 år lang svensk tradisjon for å opptre som en moralsk kraft i verdenspolitikken. Foto: Krister Sørbø/VG/NTB scanpix
Annonse

I fire år har Sveriges rødgrønne regjering, med utenriksminister Margot Wallström i spissen, ført en feministisk utenrikspolitikk. For to uker siden, midt i valgkampen, lanserte Wallström en håndbok i denne særsvenske utgaven av utenrikspolitisk ideologi. Boken er like mye en skryteliste som en håndbok. «Politikken har oppnådd betydelige resultater», heter det.

– Den har vært vellykket som varemerke. Den har bidratt til å sette Sverige på kartet og har vært bra for oppmerksomheten om regjeringen og om Wallström som person, sier Katarina Tracz, direktør i tankesmien Frivärld i Stockholm.

Wallström definerer feministisk utenrikspolitikk som en arbeidsform hvor alle deler av utenriksforvaltningen skal strebe etter å styrke kvinners og jenters rettigheter, representasjon og ressurser – tre r-er. Politikken er «en transformativ agenda som vil forandre strukturer», skriver Wallström. Hun peker på at Sverige har greid å få inn likestilling i internasjonale avtaler og i samarbeid innen organisasjoner som EU, FN og WTO, og hun skryter av at Sverige har opprettet et kvinnenettverk av fredsmeglere og bidratt til at flere kvinner deltar i fredsprosesser i land som Colombia, Mali og Syria.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt