Annonse
00:00 - 07. september 2018

Fra folkhem til identitetspolitikk

Skal man forstå det svenske valget, må man forstå hva som har skjedd med den svenske venstresiden. Socialdemokraterna har selv skapt rommet Sverigedemokraterna nå fyller. 

Medelsvensson den gang da: Expressen på hjemme hos-reportasje hos familien Ljungberg i Finn Malmgrens väg i Stockholm anno 1950. Uttrykket «folkhemmet» brukes gjerne om det svenske velferdssamfunnet som vokste frem i etterkrigstiden og sto særlig sterkt på femtitallet. Foto: Tore Falk / Expressen / Scanpix Sweden
Annonse

Mange ser mot Sverige foran valget søndag. Såkalte høyrepopulistiske og nasjonalistiske partier får stadig større oppslutning rundt om i Europa. Kommer dette til å gjelde også i Sverige? Meningsmålingene tyder på det: Sverigedemokraterna ser ut til å få rundt 20 prosent av stemmene og kan bli det nest største, om ikke største, partiet etter valget.

Hvordan kan man forstå denne utviklingen i Sverige, et land som har sterk økonomisk vekst, lav arbeidsløshet og en solid offentlig økonomi? Ett svar på spørsmålet handler om hvordan de historisk sett dominerende partiene har forandret seg siden 1990, særlig Socialdemokraterna.

For femti år siden fikk Socialdemokraterna (S) over 50 prosent av stemmene i det svenske riksdagsvalget. I dag er støtten halvert. Partiet har gått fra å være et masseparti til å bli ett parti blant mange andre i et polarisert politisk landskap. Ikke minst har partiet mistet støtte blant sine klassiske kjernevelgere, de fagorganiserte lønnsarbeiderne. Mønsteret er gjenkjennelig: I USA er Demokratene blitt forvandlet fra å basere seg på massiv støtte fra fagforeninger og arbeiderklasse til å bli et parti for minoriteter. Identitetspolitikk har erstattet en økonomisk visjon der alle borgeres mulighet til å leve ut sin del av den amerikanske drømmen sto i sentrum. Rundt om i Europa har sosialdemokratiske partier tapt terreng i takt med at fokuset er flyttet fra nasjonalstat og medborgere til minoriteter, menneskerettigheter, internasjonale prosjekter og postnasjonale perspektiver.

Annonse