00:00 - 03. august 2018

Klimatilpasning er nødvendig, men sommeren har vist at det er uvisst hva vi skal forberede oss på, skriver Aslak Bonde.

Klimatilpasning er nødvendig, men sommeren har vist at det er uvisst hva vi skal forberede oss på, skriver Aslak Bonde.

Bøndene får ikke ett tips om hvordan de skal planlegge for lange tørkeperioder. Illustrasjonsfoto: Kristian Helgesen / VG / NTB Scanpix

Er det lov å si at det har vært en god sommer, når den har gått så hardt utover matproduksjonen, og kanskje er et resultat av dramatiske menneskeskapte klimaendringer? Dette spørsmålet er blitt stilt stadig hyppigere både i sosiale og i tradisjonelle medier de siste uken. Aftenposten og ABC Nyheter er blant dem som denne uken har dratt opp gode debattsaker ved først å få Frp-representanter til å lovprise det gode været, for så å få MDG-lederen og andre miljøpolitikere til å kritisere Frp-erne som ikke vil tro at klimaet er i ferd med å endre seg.

Ekstra interessant er reaksjonene på et lite intervju Høyres miljøpolitiske talsperson, Tina Bru, har gitt til partiets nettavis. Hun uttrykte «full forståelse» for at mange er fornøyd med den fine sommeren, men trodde samtidig at folk var bekymret, fordi de, som henne, mener det er sannsynlig at været skyldes menneskeskapte klimaendringer. På Høyres Facebook-side strømmet det inn negative kommentarer til innlegget. Da Bru gjorde følgerne sine oppmerksomme på det som skjedde, kom det masse kommentarer fra hennes støttespillere. Onsdag kveld var det ifølge henne uavgjort mellom dem som likte og mislikte meningene hennes.

Foreløpig er det rett og slett lite som tyder på at tørkesommeren kommer til å få særlig betydning for den norske klimadebatten. De som tror på menneskeskapte endringer ser ekstremsommeren som en bekreftelse på at klimaendringene er i gang, de som ikke tror, understreker at det forskjell på vær og klima.

Annonse