00:00 - 06. juli 2018

Uken da Europa stengte dørene

Når «den gamle verden raser sammen» starter et høyrepopulistisk kappløp mot å starte en ny. Men selv en streng migrasjonspolitikk må ha grep om virkeligheten. 

«'Ukontrollert' er naturligvis er en helt feilaktig beskrivelse av innvandringen til Europa nå», skriver Simen Ekern.  The Washington Post/The Washington Post/Getty Images

Det er lett å miste oversikten over hvor mange ganger den tyske innenriksministeren Horst Seehofer har truet med å gå av hvis han ikke får holde flere migranter unna Tyskland. Etter nok et kveldsmøte denne uken fikk han det i alle fall som han ville: Forbundskansler Angela Merkel gikk med på et forslag om å opprette en slags transittsentre for migranter langs grensen til Østerrike. Migranter som allerede er registrert i et annet EU-land, skal sendes tilbake dit. De som ikke har stemplene i orden, skal geleides tilbake over grensen til Østerrike. Angela Merkel håper det blir mulig å selge inn dette som en rent administrativ ordning som vil gjøre det enklere å avgjøre hvem Tyskland skal ønske velkommen og ikke – et moderat tillegg til avtalene hun fikk igjennom på EU-toppmøtet forrige helg. Seehofer og hans parti CSU er avhengige av at avtalen blir sett som en dramatisk innstramning, slik at velgerne ikke blir fristet til å stemme på Alternativ for Tyskland ved delstatsvalget i Bayern over sommeren.

Hvis de tyske sosialdemokratene aksepterer planen, er regjeringen reddet, enn så lenge. Og avtalen fra EU-toppmøtet om migrasjon sist helg vil bli offisiell tysk politikk. Det er likevel ikke så vanskelig å se for seg et nytt ultimatum fra Seehofer hvis meningsmålingene krever det. 

Det finurlige med migrasjon, er at selv tiltak av mindre praktisk betydning får enorm symbolsk tyngde. Seehofers grensepakke, for eksempel: De første tre månedene av 2018 ville 250 mennesker ha blitt omfattet av det nye transitt-regimet. Dette er altså krisen som nå er «løst». Det er nesten så man skulle tro det var mye bråk om ingenting, men la oss høre hva Østerrike svarer først: «Hvis denne avtalen blir offisiell tysk politikk, vil vi handle for å unngå uheldige konsekvenser for Østerrike», fortalte Østerrikes kansler Sebastian Kurz tirsdag. Det vil i praksis bety at Østerrike vil stenge grensen til Italia. Hva tenker Italia om det, mon tro? «Bare steng grensene», sier innenriksminister Matteo Salvini. «Det er flere som kommer til oss fra Østerrike enn omvendt».

Annonse