00:00 - 27. juli 2018

Kanskje vi burde lytte til Jordan Petersons tilhengere, skriver Markus Slettholm.

Kanskje vi burde lytte til Jordan Petersons tilhengere, skriver Markus Slettholm.

«Hva, er du virkelig en av dem?» spurte mann (23), lettere fjetret over det mann (21) på andre siden av bordet akkurat hadde sagt. Den yngste av de to hadde i en sosial sammenkomst ytret noe om hummere og sosiale hierarkier, en slags halvhjertet støtte til Jordan Peterson. For dem som ikke har fått det med seg: Han er denne kanadiske psykologiprofessoren som ikke bare lærde, men alt fra ungdomsskoleelever til halvstuderte universitetsrøvere og alt imellom strides om. Peterson, hvis første, spede inntreden på offentlighetens scene var debutboken Maps of Meaning fra 1999, om hvordan trosforestillinger påvirker vår oppfatning av verden, hadde plutselig navnet som var på alles lepper. Hans debutbok fikk gode skussmål av anmelderne, men det var først da han gikk ut mot politisk korrekthet, postmodernisme og «nymarxisme» på sin egen Youtube-kanal han virkelig gikk viralt. Tidligere i juli talte han til mange tusen oppglødde fans i O2 Arena. Men er Jordan Peterson en høyreflankert kulturkriger, eller er han et nødvendig korrektiv til den rådende politiske korrektheten som rir Vesten som en såkalt mare?

Samme dag som han snakket i O2 Arena i London, presenterte konsertarrangøren Live Nation et Jordan Peterson-foredrag i Oslo Konserthus i oktober. Det tok hverken lang tid før det var utsolgt eller før Facebook-arrangementet var overfylt av ironiske innlegg, for eksempel et om hvorvidt kvinner ville bli tildelt en livspartner blant publikums mange mannlige incels (ufrivillig sølibat). Også spørsmål om man kunne ta med egen soyamelk (en allusjon til termen «soy boy», et internett-meme brukt om feminine menn uten maskuline trekk) høstet mange likes og støttende, sarkastiske kommentarer.

Impulsen til å latterliggjøre og diskreditere en psykologiprofessor gone rogue er høyst forståelig, spesielt når Petersons budskap noe ondsinnet gjerne kokes ned til «vask penisen og rommet ditt, og livet vil ordne seg». Men er det egentlig så klokt å avfeie en mann som nå samler flere tusen tilhørere og som hevder det er det feminiserte, postmoderne og marxistiske samfunnet som gjør gutter til tapere på kjønnsmarkedet? Burde vi ikke ta slike skremmende meninger på alvor?

Annonse