00:00 - 06. juli 2018

Du verden, så stas det blir å se Erna Solberg følge etter Unge Høyre i hasjmarsjen, skriver Markus Slettholm.

Du verden, så stas det blir å se Erna Solberg følge etter Unge Høyre i hasjmarsjen, skriver Markus Slettholm.

«Det var Unge Høyre dere var, sant? Jeg hører dere skal legalisere narkotika, fjerne kongehuset og stoppe all oljeleting. Det kan være at jeg neste år må starte landsmøtet med å si ‘kjære Grønn Ungdom’». 

Erna Solbergs tale høstet lett nervøs latter på Unge Høyres landsmøte på Gardermoen for to uker siden. For selv om ikke alle statsministerens uttalte frykter ble vedtatt, markerte landsmøtet likevel et historisk brudd. Ikke bare med moderpartiets linje, men også med hele den konservative tradisjon: Unge Høyres landsmøte gikk inn for å legalisere og sterkt regulere lettere rusmidler, blant annet cannabis. Og det med det som må kunne kalles et skred av en avstemning med påfølgende trampeklapp fra delegatene i salen. Det enda mer radikale forslaget om å legalisere alle rusmidler, ble nedstemt med knappe to stemmers margin. 

Stopp en hal. Har morgendagens Kåre Willocher, erkekonservative politikere med en nese for sydfranske vindruer heller enn hasjisj fra de marokkanske sletter, omsider blitt enige med de illeluktende hippiene i hasjmarsjen? Hvordan endte vi opp her? En liten forklaring er avkrevd. 

Annonse