00:00 - 01. juni 2018

Vladimir ser deg

Går du i Moskvas gater de neste ukene, kan overvåkningskameraene plukke ut fjeset ditt og finne ut nøyaktig hvem du er. Teknologien skremmer selv IT-sikkerhetsveteraner.

På vakt: Vladimir Putins Russland skal snart ta imot horder med fotballfans før VM, og presset for å sikre stadioner og offentlige plasser er enormt. Høyteknologisk kameraovervåkning kan hjelpe, men til hvilken pris? Kildefoto: Mikhail Svetlov/Getty Images

Du står i en folkemengde, si, på vei inn på en fotballkamp. Diskret plukker du opp mobilen og knipser et bilde av noen. Med et tastetrykk laster du bildet inn i en app, og mindre enn et sekund senere, voilà: Der er profilen hennes i sosiale medier – med navn, alder og all den andre personlige informasjonen vi mer eller mindre bevisst legger ut om oss selv.

Dette er virkeligheten i dagens Russland. Ansiktsgjenkjenningsteknologien heter Findface og er utviklet av selskapet Ntech Lab. Den begynte som en tilsynelatende morsom app, og Findface har tatt russiske sosiale medier med storm de siste par årene. Teknologiskribenter i aviser som Bloomberg og Wired har kalt appen «privatlivets død» og «et mareritt».

– Skumle greier. Det der friker meg skikkelig ut …, sier Mikko Hyppönen, forskningssjef for den finske IT-sikkerhetsgiganten F-Secure.

Annonse