00:00 - 08. juni 2018

Sovjetisk totalfotball

Våre naboer i øst har flere ganger ligget helt i forkant i fotballtaktikkens utvikling, noe som ofte blir oversett.

Moskva, 1930-tallet: Kamp mellom Spartak Moskvas første- og andrelag foran Kreml på Den røde plass. På dette tidspunktet sto den sovjetiske fotballen midt i en taktisk revolusjon. FotoSoyuz/Getty Images

VM i Russland starter straks, men arrangørlandets bidrag i den taktiske fotballhistorien er ikke lett å få øye på. De mest kjente fortellingene derfra er mytologiserte, og handler mer om autoritære ledere og politikk enn det som skjer på banen: Stjernen Eduard Streltsov som på 1950-tallet ble sendt til Sibir fordi han nektet å gifte seg med datteren til et viktig partimedlem. Eller de to kampene under andre verdenskrig, der et Luftwaffe-lag skulle slå et lokalt lag i Kiev, men tapte og repliserte ved å henrette flere av de sovjetiske spillerne.

I dag handler samtalene om fotball i arrangørlandet mest om ytringsfrihet og korrupsjon. Men russisk og sovjetisk fotball har i perioder ligget helt i front av den taktiske utviklingen.

I 1937 reiste et baskisk lag på verdensturné, for å skape oppmerksomhet rundt baskernes situasjon under den spanske borgerkrigen. Sovjet var et stoppested, og baskerne feide alle banen. Dette førte til selvransakelse hos sovjeterne. Hva skulle til for at deres fotball ble mer konkurransedyktig?

Annonse