00:00 - 29. juni 2018

Det store migrasjonsspillet

Når valgkampene er evigvarende, blir migrasjonskrisen hovedsak. Også når det ikke er noen krise.

Uten havn: Leger uten grensers skip Aquarius har reddet en rekke migranter i Middelhavet de siste ukene. Nylig ble skipet nektet å legge til kai i Italia. Foto: Reuters / NTB scanpix

Helgens ekstraordinære EU-toppmøte om migrasjon i Brussel er det mest dramatiske på lenge. Det er tvunget frem av to valgkamper: Et delstatsvalg i Tyskland og en tilsynelatende permanent valgkamptilstand i Italia. 

I løpet av de nærmeste dagene får vi vite om Tysklands forbundskansler Angela Merkel har fått de andre EU-medlemslandene til å signere noe som er strengt nok for hennes koalisjonspartnere i CSU. I kampen mot det radikale høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland, ser Merkels bayerske støtteparti seg nødt til å gjøre noe drastisk før valget i Bayern i oktober. Stenge grensene for migranter som har vært innom andre EU-land på veien, for eksempel. Slik Merkel ser det, vil dette bryte med Tysklands internasjonale forpliktelser og på sikt slå tilbake på landet selv. Splittelsen kan true Merkels politiske fremtid. 

Akkurat det er et mål i seg selv – kanskje det viktigste – for en del av hennes motstandere. For EU-land som ser Merkel som siste rest av stabilitet i unionen, er det snarere et mareritt. En karikaturtegning i Le Monde forleden illustrerte vurderingen fint: Et redningsskip med EU-flagg gjør seg klart til å ta imot mennesker i nød. Blant migrantene står den tyske forbundskansleren og veiver fortvilet med armene. «Vi må redde Merkel først», utbryter redningsmannskapet. Hun får litt hjelp fra ferske meningsmålinger også: Merkel er mer populær enn søsterpartiets representanter i Bayern – dessuten mener tre fjerdedeler i en måling i Die Zeit at andre spørsmål er viktigere enn migrasjon.

Annonse