Annonse
11:50 - 25. mai 2018

God Natt&Dag, mann. Økseskaft

Det er mulig dere kan gjøre alt bedre enn oss, Natt&Dag, bare ikke akkurat dette.

Illustrasjon: Stine Kaasa
Annonse

Dette er saken

Morgenbladet skrev tekster. Natt&Dag skrev om tekstene Morgenbladet skrev. Nå skriver Morgenbladet om teksten Natt&Dag skrev om de tekstene Morgenbladet skrev.

«Anything you can do I can do better, Morgenbladet», skriver Natt&Dag (bare med liten i). Avisen har tatt for seg Morgenbladets portefølje med spalter bygget over samme lest som spørsmål-svar-spalten Etikeren. I år har vi sett både Estetikeren, Vetikkeren og Fonetikeren. I en årrekke har vi også hatt Oppnedtikeren – han som svarer på spørsmål når du snur quizen opp ned.

Natt&Dag foreslår en rekke spalter de mener Morgenbladet kan utvikle videre: Eklektikeren, Hysterikeren, Voldsestetikeren, Magikeren (den har vi allerede), Anorektikeren, Erotikeren (hun prøver seg stadig, men kommer ikke på trykk), Ungdomspolitikeren og Botanikeren. Vi takker for tipsene, men først må vi oppklare det som tydeligvis er en misforståelse: Alle de kateketiske spaltene våre slutter på -etikeren, altså med «et», «ik», «er» og «en» som de fire siste stavelsene. Vetikkeren staves riktignok med to k-er, men uttalen er like fullt samsvarende, ifølge Fonetikeren. Spalten «Voldsestetikeren», som Natt&Dag foreslår, kunne med andre ord fungert i overenskomst med kravene, mens resten må vi dessverre underslå på ortografisk-fonetisk grunnlag.

Videre spør Natt&Dag hvorfor det bare er Morgenbladet som skal få «alle de tåpelige spaltene». Patetikeren svarer:

Kjære Natt&Dag. Jeg tolker spørsmålet som et hjertesukk, og at dere gjerne skulle hatt flere tåpelige spalter selv. Heldigvis for dere har vi et lager med upubliserte saker, og disse må dere gjerne låne:


 

Faksimile: Natt&Dag

Potetikeren (denne kan brukes til alt)

Kjære potetiker. Jeg er en middelaldrende professor i humanistiske fag, bosatt i Ullevål hageby, godt gift, men likevel med et blikk for yngre kvinnelige studenter som leser Natt&Dag. Til helgen har jeg invitert til middagsselskap med en engere krets av kollegaer. Jeg antar at vi som vanlig vil sladre om kollegaer som ikke er til stede, og kanskje komme inn på noen etiske dilemmaer som de siste månedene med stadig større kraft har manifestert seg på arbeidsplassen. Hvordan bør jeg servere potetene? Hilsen Sulten på livet (54)

Potetikeren svarer: Bakte poteter passer til alt. Nypoteter har unik smak, men sesongen begynner først i juni. Røstipoteter kan være et godt, overraskende valg. Glem heller ikke den fløtegratinerte varianten.


 

Aritmetikeren

Kjære aritmetiker. Hvis fem journalister lager fem listesaker på fem dager, hvor mange journalister trengs for å lage 10 listesaker på 12 timer?

Aritmetikeren svarer: I den første tilstanden kan vi se at hver journalist bruker fem dager per artikkel. Ettersom 5 journalister * 5 dager = 5 saker, blir 25 journalistdager = 5 saker og 5 journalistdager = 1 sak. Svaret er derfor at det trengs akkurat like mange journalister. Man stiller bare lavere krav til innholdet, slik at 5 journalister * 0,5 døgn = 10 saker.


 

Vondtknetikeren

Kjære Vondtknetikeren. Jeg jogger mye med sko som er siste skrik, og i det siste har det også begynt å skrike fra høyre kne. Jeg får smerter når jeg sitter på huk (det blir mye huk). Det er også vondt å gå på kino. Hva feiler det meg, og hva bør jeg gjøre?

Vondtknetikeren svarer: Du har patellofemoralt smertesyndrom. Fokuser på styrketrening og muskulær kontroll. Unngå personlig trener.


 

Fonetikeren

Denne er dere muligens kjent med allerede, selv om noe av stoffet er litt krevende. Her er en mer barnevennlig versjon:

Kjære fonetiker. Jeg skiver særoppgave om Harry Potter og oversatte en russisk tekst om ham i Google translate. Da ble han hetende Garri! Er de helt gærne der borte?

Fonetikeren svarer: Grunnen til at det heter «Garri Potter» har med flere ulike ting å gjøre:

1) Russisk har ikke lyden [h], så når man låner inn vestlige ord med [h], må man erstatte den med ulike hjemlige lyder. [g] har vært veldig vanlig (derfor heter det «Garri» og «gamburger» på russisk), men i nyere tid blir det mer og mer vanlig å bruke [x] (samme lyd som i tysk ach) i stedet.

2) Den siste vokalen i navnet «Harry» er jo ikke en [y], men en [i], en lyd engelsk jo har en drøss måter å gjengi i skrift (som «Harry», «Collie», «pin», «women», «been» etc.). På kyrillisk vil derimot hele dette sammensuriet gjengis med «и», så «Harry» blir «Гарри». Når så dette navnet skal translittereres tilbake til latinske bokstaver, så blir det «Garri», selv om det ikke har vært noen fonetiske forandringer i utlyden.


 

LSD-tikeren

Hei, jeg er skribent i avisen Natt&Dag. Jeg er veldig glad i kombinasjonen rus og musikk, og jeg synes det er spennende å skrive artikler om dette, gjerne under påvirkning av rus og musikk. Men nå er skapet tomt og idétørken total. Har du et spennende tips som kan hjelpe meg videre?

LSD-tikeren svarer: hasj og gammal Pink Floyd.


 

Dysletikeren

I februar fikk Dysletikeren et spørsmål om hvordan man staver OL, men det satte seg fast på desken, og nå er det blitt uaktuelt. Andre publikasjoner kan få manuset til vurdering hvis det skulle være interessant.


 

Alfabetikeren

Kjære Alfabetiker. Jeg lurer på om det blir for påtatt normcore å bruke Times New Roman på invitasjonene til min forestående 25-årsdag?

Alfabetikeren svarer: Spørsmål om fonter må du ta med Helveticeren.


 

Helveticeren

Kjære Helveticer. Jeg lurer på om det blir for påtatt normcore å bruke Times New Roman på invitasjonene til min forestående 25-årsdag?

Helveticeren svarer: Det er ingenting i veien med Times, men dersom du virkelig vil være kul i bokstavelig forstand, så kan du prøve Helvetica. Det er upersonlig, kjølig og hardt, men så lenge du er «hel ved», løper du ingen risiko. Jeg skal forresten hilse fra Halvfetikeren og si «Bold move!» (I kursiv, siden det er engelsk. Klem fra Parentetikeren.)


 

Dere kan også utforske disse spaltene:

Hamletikeren – gir enten/eller-råd om eksistens

Majestetikeren – en konkurrent til Kjell Arne Totland

Atletikeren – gir råd om biceps

Oslometikeren – gir dårlige råd når virksomheter skal skifte navn

Brennmanetikeren – gir råd når ulykken rammer

Petimetikeren – retter liten i til stor i pronomen første person entall på engelsk

Hypotetikeren – dette er bare en tenkt spalte

Diabetikeren – gir råd til barn og unge som liker brus

Cerebralparetikeren – gir råd om rullestolbruk i indre by

Kosmetikeren – gir råd om ansiktsmaling

Michael Bublétikeren – gir råd om autotune

Kretikeren – gir råd om sydenturisme

Monetikeren – gir kunstråd til Manetikeren

Profetikeren – Jordan Peterson

Kanskjedetikeren – gir diffuse råd når Vetikkeren ikke vet

Kabrioletikeren – gir råd til menn i 40-årskrise

Flintskalletikeren – gir råd til menn i 40-årskrise

Onomatopoetikeren – bare bjeffer tilbake


Og bare spør hvis det skulle være noe, Natt&Dag. Det er mer der det kommer fra.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse