Annonse
08:18 - 05. april 2018

Oslo-forsker mener han kan redde Sudans art

Ved Universitetet i Oslo har stamcelleforskeren Gareth Sullivan allerede tatt et avgjørende første skritt i arbeidet med å «avutrydde» stumpnesehornet.

Den siste av sitt slag: Før påske døde Sudan (45), den siste hannen av arten nordlig stumpneshorn, i Kenya. Kanskje kan arten gjenoppstå i Oslo? Her er Sudan sammen med skuespiller Liz Hurley mens han ennå var i live.
Annonse

Planen er klar, hovedproblemet er å skaffe penger til å gjennomføre den, forteller Gareth Sullivan, stamcelleforsker ved Universitetet i Oslo.

På nyåret skrev Morgenbladet om skotske Sullivans ambisjoner om å gjenskape nylig utdødde dyrearter ved hjelp av stamcelleteknologi. Hjertet banker spesielt for neshorn, og det er ulike neshornarter som står øverst på listen over dyr Sullivan ønsker å «avutrydde». I årevis har han fulgt nøye med på det nordlige stumpneshornets ubønnhørlige vei mot total utslettelse. Rett før påske gikk budskapet om dødsfallet til Sudan, det siste hanndyret av sin art, som en sjokkbølge over internett. Dødsfallet var ingen overraskende nyhet for Sullivan.

– Likevel er det bare så forferdelig trist, sier Gareth Sullivan.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse