00:00 - 27. april 2018

Alt man kan få for 1500 milliarder dollar

Verdens største selskap, Saudi Aramco, skal på børs, og leter etter et liv etter oljen – med olje.

Ruver i landskapet: Kong Abdulaziz-senteret for verdenskultur er tegnet av norske Snøhetta på oppdrag fra Saudi Aramco og er blitt et godt synlig landemerke på oljeselskapets område i Dhahran. Luken øverst åpnes når det er behov for utvendig vask.  

Bak høye gjerder, med strenge vakter i porten, ligger et amerikanisert samfunn som en øy i det konservative Saudi-Arabia. Oljeselskapet Saudi Aramcos hovedkvarter har sine egne regler, saudiske forbud gjelder ikke her. Kvinner kjører bil og sykler i T-skjorte og shorts. Her er det kino, restauranter, butikker, treningssentre, sykehus, skoler og basketballbaner. 

16 000 av det statseide selskapets 70 000 ansatte bor innenfor gjerdene i byen Dhahran ved Persiabukten, i hus og leiligheter som speiler hvor i hierarkiet de jobber. Boligområdet ligner på en forstadsby i Texas. Det eneste som mangler, er Trump-plakater i hagen og alkoholholdig øl i baren.

Dhahran var et ørkenlandskap som ble til en by på grunn av Aramco. Hele Saudi-Arabia har vokst frem rundt Aramco. Selskapet er en gigantisk pengemaskin som pumper opp ti millioner fat olje om dagen og finansierer 90 prosent av den saudiske statens budsjett. Flyplasser, jernbane, havner, byer og universiteter er bygget og utviklet fordi Aramco trengte dem og betalte for dem. Selv matproduksjonen i Saudi-Arabia ble fra 1940-tallet utviklet ved hjelp av en egen landbruksavdeling i oljeselskapet. Innbyggerne i Saudi-Arabia har til nå ikke betalt skatt. Takket være oljen har de likevel gratis skoler og helsetjenester.

Annonse