00:00 - 09. mars 2018

Politikk på jordet

I ett år har krangelen om hva som skjedde da området Kystad ble unntatt vern, plaget Trondheim Ap. Er det tegn på en større ukultur i partiet som har dominert byen siden 2003?

Utenfor folkeskikken: Økokrim har henlagt saken mot Rune Olsø for å ha forsøkt å påvirke partimedlemmer da Kystad ble unntatt vern under behandlingen av «grønn strek». Ordfører Rita Ottervik mener det er forskjell på juss og etikk. Foto: Håvard Haugseth Jensen / Adresseavisen

I Trondheim kalles den «Kystad-saken», for å skille den fra de andre nesten-skandalene som involverer Ap-politikeren Rune Olsø. Kystad er et grøntområde nær Bymarka. Og saken handler om hva som skjedde da Ap i Trondheim bestemte seg for at dette området ikke skulle vernes mot boligbygging. Rune Olsø, bystyrerepresentant og tidligere leder i Trondheim Ap, hadde meldt seg inhabil i arbeidet med verneplanen «Grønn strek». Men han hadde ikke opplyst at konsulentselskapet han var deleier i, Staur, var engasjert av utbyggerne på nettopp Kystad for å få området unntatt vern. Kvelden før planen skulle opp i bygningsrådet i Trondheim, utvekslet Rune Olsø og hans partikollega Geir Waage flere tekstmeldinger. Olsø sendte et formuleringsforslag som eksplisitt unntok Kystad-området for vern. Waage videresendte teksten til andre i partiet uten å fortelle at den var forfattet av Olsø. Og så ble formuleringen vedtatt i bygningsrådet.

Staur fikk så utbetalt en million kroner, etter at bygningsrådet hadde vedtatt den setningen Olsø hadde foreslått for Waage.

– Det var et sjokk at det går an å ha en avtale om at det skal utbetales penger direkte relatert til ordlyden i politiske vedtak, sier trondheimsordfører Rita Ottervik  fra Ap om saken nå.

Annonse