00:00 - 23. mars 2018

«De uanstendige» forklarer Ap-hatet

En kulturkrigersk redaktør. En opprørsk katolikk. En forfatter på Facebook. Hvordan forstår disse hatet og konspirasjonsteoriene mot Arbeiderpartiet?

Document-redaktør: – Ap gikk fra å kjempe for lønn og rettigheter til å bli et «godhetens parti», men gode for hvem? Godhet er et farlig løfte, sier Hans Rustad.

Ifølge KrF-leder Knut Arild Hareide handlet denne ukens drama om «anstendighet». En statsråd kan ikke «legitimere den typen retorikk og konspirasjonsteorier som spres av de mest ytterliggående og mørke kreftene på høyresiden», forklarte SV-leder Audun Lysbakken. Jonas Gahr Støre sa at justisminister Sylvi Listhaug hadde «nøret opp under» hatet som tok så mange liv 22. juli 2011.

Hvordan fortoner dette seg for de ihuga islam- og innvandringskritikerne i sosiale medier og i alternative medier? Klarer de å gjenkjenne hatet?

Mulla Støre. Hans Rustad, redaktør av Document, er en av dem som «velter seg i ekstrem retorikk», ifølge MDG-politikeren Eivind Trædal i en kaotisk debatt med blant andre Rustad i NRKs Dagsnytt 18 denne uken. Dette nettstedet har siden 2003 vært en spydspiss i norsk kritikk av innvandring og islam – og også kritikk av Arbeiderpartiets politikk og politikere går nå non stop.

Annonse