Annonse
00:00 - 09. mars 2018

Ap og LO har mistet kontrollen, og Nei til EU kan få en av sine største seiere noensinne, skriver Aslak Bonde.

Ap og LO har mistet kontrollen, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Sjefene i NHO, Norsk Industri, Energi Norge og Norsk Olje og Gass slo på stortromma da de onsdag skrev kronikk på NRKs nettsider om norsk tilslutning til EUs energibyrå, Acer. De hevdet at tusenvis av arbeidsplasser kan gå tapt dersom Norge sier nei og dermed åpner for å suspendere deler av EØS-avtalen.

Arbeidsgiverorganisasjonenes påstand kan være like sann som usann. Det er umulig på forhånd å vite hva som vil hende dersom Norge bruker den såkalte reservasjonsretten i EØS-avtalen. Det har aldri vært gjort før. Riktignok ble daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre presset av Ap-landsmøtet i 2011 til å si nei til EUs postdirektiv, men Norges og EUs byråkrater trenerte saken helt til stortingsvalget i 2013, hvorpå Solberg-regjeringen omgjorde Norges beslutning og sa ja til direktivet.

Det mest interessante med onsdagens kronikk var at den kom. NHO-fellesskapet slo alarm fordi det har gått opp for dem at noe utenkelig kanskje er i ferd med å skje. Arbeiderpartiets stortingsgruppe kan bli presset av sitt eget grunnplan til å si nei til regjeringens forslag om å innlemme EUs såkalte tredje energipakke i EØS-avtalen. For hver uke som går, kommer det nye nei-resolusjoner fra fylkes- og lokallag. Fem fylkesting har allerede sagt nei. Også i fagbevegelsen vokser motstanden i et uvant høyt tempo.

Annonse