00:00 - 23. februar 2018

Med blikket mot Paris

Det er logisk for Norge å bidra til Frankrikes militære innsats i Sahel. 

Operasjon Barkhane: Siden januar 2013 har franske styrker kjempet mot islamistiske, væpnede grupper i Sahel. Det skjer parallelt med FN-operasjonen Minusma i Mali, hvor Norge bidrar. Foto: Reuters/NTB Scanpix

Statsminister Erna Solberg møter president Emmanuel Macron i Paris tirsdag 27. februar. Begge to kommer godt overens med USAs president Donald Trump. Dette skjebnefellesskapet bør åpne for et nytt: å ta konsekvensen av at amerikanernes sikkerhetsgaranti for Europa er svekket under Trump.

Macron er allerede godt i gang og arbeider hardt for å styrke EUs forsvarssamarbeid, slik Morgenbladet skrev i forrige uke. Solbergs regjering har tatt forsiktige skritt i retning av flere ben å stå på enn Nato og USA, blant annet ved å kjøpe nye ubåter til Sjøforsvaret fra Tyskland. Når Storbritannia forlater EU, blir atommakten Frankrike den største militære kraften i EU. Paris blir dermed en stadig viktigere partner.

«Vi har en tett og økende dialog med Frankrike om forsvars- og sikkerhetspolitiske forhold», skriver Forsvarsdepartementet (FD) i en e-post til Morgenbladet. Det er sannsynlig at Macron tirsdag vil orientere statsministeren om militæroperasjonen Barkhane, der 4000 franske soldater deltar. Deres oppdrag er å bekjempe islamistisk terror i Sahel, området fra Mauritania i vest til Sudan i øst, hvor store, ugjestmilde ørkenområder er kontrollert av ikke-statlige grupper.

Annonse