00:00 - 23. februar 2018

Hvor ble det av «det store vi», spør Maria Berg Reinertsen.

 Den første som sier «inkludering», er en kylling, skriver Maria Berg Reinertsen.

Noen år ut i utenriksministerperioden sin, på den tiden han rutinemessig ble kåret til Norges mest populære politiker, begynte Jonas Gahr Støre å snakke om «det store vi». For eksempel da ministeren deltok på ramadanfestival i Stavanger høsten 2009. «Målet for integreringspolitikken må være å oppnå et norsk Vi som inkluderer, et Vi alle opplever seg som en del av, enten hudfarge og bakgrunn er sånn eller slik», sa Støre til Stavanger Aftenblad.

To år senere ledet han Aps integreringsutvalg og tok til orde for en «streng, men optimistisk integreringspolitikk».

Men da regjeringserklæringen til Høyre, Venstre og Frp ble debattert i Stortinget i vinter, var det lite optimisme og mye strenghet å spore.

Annonse